Terrordomslut i Åbo för tvillingar misstänkta för massaker – åklagaren hoppas på livstid
Nu kommer domen i en unik rättegång mot två asylsökande bröder i Finland, som misstänks ha deltagit i en IS-massaker i Irak 2014.
De två friades tidigare av tingsrätten i Birkaland i brist på bevis.
Domen överklagades och har nu behandlats i Åbo hovrätt. Åklagaren yrkar på livstidsstraff.
- Det har tagit fem år sammanlagt, en lång och svår process för de åtalade. Nu hoppas försvarsadvokaten Kaarle Gummerus att den friande domen från tingsrätten ska upprepas i hovrätten, med en detaljerad dom som alla kan leva med.
Fler vittnen i hovrätten
Försvarsadvokaten är nöjd över en mycket bättre teknisk nivå på videoförbindelserna till Irak under rättegången. Nu har också försvarets vittnen kunnat höras, vilket både statsåklagare Laitinen och försvarsadvokat Gummerus anser viktigt.
Deras slutsatser varierar ändå. Gummerus väntar på frikännande eftersom han anser det oklart om bröderna ens var på platsen för IS-massakern.
Statsåklagaren är försiktig med yttranden om hur hovrättens dom faller. Han yrkar på livstids fängelse.
Tvillling i barett?
De två bröderna är alltså misstänkta för mord i terroristiskt syfte vid en massaker i Tikrit i Irak år 2014. Långt över 1 000 obeväpnade fångar avrättades av IS-krigare.
Massakern pågick i många dagar och spelades in på video för att användas av terrororganisationen IS.
Videon är både blodig och grym - och bilden är oskarp. Men när flyktingar i Finland såg videon tyckte de sig känna igen de två asylsökande bröderna.
På ett videoklipp syns en man iklädd röd barett avfyra skott på nära håll mot liggande människor.
Det kan röra sig om en av bröderna. Men de är tvillingar, så det är svårt att identifiera gärningsmannen. Tingsrätten i Birkaland frikände bröderna i brist på bevis.
Ingen utlämning - rättegången måste skötas i Finland
Domen överklagades och Åbo hovrätt avslutade strax före jul följande steg med slutpläderingar och nu väntas alltså domen.
Det är på många sätt ett unikt fall, och det är viktigt att göra i Finland, säger åklagaren Tom Laitinen. Det kan också bli flera rättegångar i framtiden.
Någon utlämning av de två misstänkta bröderna till Irak är inte aktuell eftersom landet tillämpar dödsstraff. Den finländska justitieministern har därför förhindrat utlämning.
"Uppskärrande upplevelse resa till Irak"
De finländska åklagarmyndigheterna arrangerar sedan flera år utbildning för jurister om terrorbrott.
Tom Laitinen kan intyga att förhållandena är mycket annorlunda i Irak. Han reste dit i samband med rättegången och såg bland annat platsen för massmordet.
- Det var förstås en uppskärrande upplevelse att faktiskt se platsen där så många människor hade mist livet. Det öppnade ögonen för situationen i Irak och vanliga mänskors vardagliga liv. Det är långtifrån den verklighet vi finländare lever i, säger Tom Laitinen
Politisk fråga om flyktingmottagningen
De irakiska tvillingarna kom till Finland i samband med den stora flyktingvågen 2015. De var då 23 år gamla.
Statsåklagaren Tom Laitinen är fullt medveten om att det också är en politiskt viktig rättegång som nu närmar sig sitt slut.
Det anser han sig inte kunna beakta.
- Var och en får göra sina slutsatser. Men ur min synvinkel har det ingenting med själva brottmålet att göra.
Det enda viktiga och avgörande är att utreda om de misstänkta har varit på platsen och gjort sig skyldiga till det brott som de misstänks för, påpekar statsåklagaren.
Försvaret har försökt bevisa att bröderna inte ens var på plats i Tikrit. Försvaret anser också att det inte går att bevisa att bröderna faktiskt finns med på foton eller den propagandafilm som IS har spritt från massakern.
Försvarsadvokaten Kaarle Gummerus vill inte uttala sig om de åtalades situation nu efter fem år med förundersökning och rättegångar, annat än att det har varit tufft. Han lovar återkomma till den frågan inom kort, när domen har fallit.
Konsekvenserna inte en fråga för åklagaren
Det finns förmodligen politiker och finländare i allmänhet som vill tolka rättegången och en dom som bevis på att invandringen är farlig. Frågan om barnen och mödrarna från al-Hol får förnyad aktualitet.
- Det är möjligt att det finns personer som vill dra sådana slutsatser. Men det kan man inte - och skall inte - tänka på som åklagare, säger Tom Laitinen.
Ur åklagarperspektiv är det helt otänkbart att man skulle vända ryggen till ett misstänkt brott enbart för att någon kan göra olika slutsatser av domen som sedan faller.
För statsåklagaren gäller att inte tänka på konsekvenserna, endast utreda skulden till det misstänkta brottet. Det enda man kan tänka på som åklagare är att försöka utreda ett brott och skulden till det brottet, betonar Laitinen.