Farlig upptrappning i Idlib med över 30 dödade turkiska soldater - Turkiet säger sig nu öppna gränsen mot Europa för flyktingarna
Situationen i Idlib-provinsen i nordvästra Syrien har eskalerat rejält. Enligt turkiska uppgifter dödades 33 turkiska soldater i ett syriskt flyganfall på torsdag kväll. Turkiet har gått till motangrepp, men hotar också med att nu verkligen låta de syriska flyktingarna ta sig vidare till Europa.
- Till följd av flyganfallen har 33 soldater blivit martyrer. Ingen av våra sårade soldater som vårdas på sjukhus är i kritiskt tillstånd, sade den turkiska gränsprovinsen Hatays guvernör Rahmi Dogan vid en presskonferens natten till fredagen.
Turkiet har sedan början av 2018 haft tolv observationsposter i Idlib som del av den så kallade Sotjiöverenskommelsen med Ryssland. Tanken med observationsposterna var att man där skulle övervaka en vapenvila i Idlib.
Överenskommelsen om "deeskalering" eller vapenvila föll praktiskt taget samman då de syriska regeringsstyrkorna, med stöd av Ryssland och ryskt stridsflyg inledde sin offensiv mot rebellerna i Idlib i april 2019. En offensiv som intensifierades i december.
Medan Ryssland står på den syriska regeringens sida i kriget, så stöder Turkiet en brokig skara jihadister, rebeller och legosoldater i Idlib. Dessutom har den turkiska armén sänt allt fler soldater och vapen till provinsen.
Turkiet har tidigare gett Syrien en tidsfrist till slutet av februari att dra sig tillbaka från områdena kring de turkiska observationsposterna. Detaljerna kring den attack där de 33 turkiska soldaterna dödades är tillsvidare oklara, men enligt nyhetsbyrån Reuters kan den ha inträffat just vid en av observationsposterna.
På torsdagen led de syriska regeringsstyrkorna ett nederlag då turkiskstödda krigare lyckades återerövra staden Saraqib. Det är en strategiskt central stad i Idlib vid korsningen av två viktiga motorvägar.
Enligt de första rapporterna om flygattacken mot de turkiska soldaterna ska den ha skett just i en liten by utanför Saraqib. Också en turkisk konvoj med förnödenheter till turkiskstödda styrkor ska ha träffats.
I det stora hela är det de ryskstödda regeringsstyrkorna som firat de största framgångarna i Idlib under senare tid. Bara under de senaste dagarna har de tagit kontroll över tiotals orter i de södra delarna av provinsen.
"Alla kända syriska regeringsmål är under attack"
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan sammankallade sitt säkerhetsråd efter flygräden mot de turkiska soldaterna i Idlib.
Efter mötet sade hans presschef Fahrettin Altun att "alla kända syriska regeringsmål" nu är under attack av turkiskt flyg och dess "stödtrupper" på marken.
Altun uppmanade också det internationella samfundet att uppfylla sina förpliktelser och göra ett slut på våldsamheterna i Idlib och den syriska regimens "brott mot mänskligheten".
Ryssland: De turkiska soldaterna var på fel plats
På fredag morgon meddelade det ryska försvarsministeriet att ryska stridsflyg inte genomförde några räder där de turkiska soldaterna dödades på torsdagen. En del källor i Idlib hade rapporterat att det var ryska, inte syriska plan, som genomförde attacken mot soldaterna.
Enligt Moskva borde de turkiska trupperna inte ha varit där de var och Ryssland hade inte informerats om att de fanns just där.
Försvarsministeriet hävdar också att de dödade turkiska soldaterna befann sig mitt ibland "terroristförband".
Samtidigt lät den ryska Svartahavsflottan meddela att man skickar ytterligare två örlogsfartyg till den syriska kusten.
Nato samlas till extramöte
- Vi står vid vår Natoallierade Turkiets sida och fortsätter att kräva ett omedelbart slut på den här avskyvärda offensiven från Assad-regimen, Ryssland och iranskstödda styrkor, heter det från ett uttalande från USA:s utrikesministerium.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg fördömde de "fortsatta urskiljningslösa flygattackerna som utförs av den syrisk regimen och dess uppbackare Ryssland i Idlib-provinsen", sade Stoltenbergs talesperson.
Stoltenberg uppmanade också de inblandade att trappa ner situationen. Det gör också FN, vars generalsekreterare António Guterres upprepade sin vädjan om eldupphör.
På fredag morgon meddelade Stoltenberg att Nato-ambassadörerna samlas till ett extramöte på fredagen, på initiativ av Turkiet, för att diskutera situationen i Syrien.
"Alla syriska flyktingar är nu välkomna att ta sig in i EU"
Enligt nyhetsbyrån Reuters har nu uppskattningsvis 950 000 människor flytt undan regeringsoffensiven i Idlib-provinsen, tvingats lämna sina hem och fly mot den turkiska gränsen. En gräns som Turkiet har stängt för flyktingarna.
Turkiet har redan tagit emot ungefär 3,6 miljoner syriska flyktingar innan regeringsoffensiven mot den sista rebellkontrollerade provinsen, Idlib, började.
Det styrande Rättvise- och utvecklingspartiets talesman Ömer Çelik sade till turkiska CNN att Ankara inte kan stoppa flyktingarna längre.
President Erdoğan har flera gånger hotat att bryta den överenskommelse man slöt med EU 2016 och att öppna portarna för flyktingarna mot Europa.
Nu citerar nyhetsbyrån Reuters en anonym turkisk högt uppsatt tjänsteman som säger att förberedelserna för att förverkliga det hotet är i full gång.
Enligt Reuters källa så har turkisk polis, kustbevakning och gränsmyndigheter beordrats att låta flyktingarna passera gränserna både på land och till havs.
- Med omedelbar verkan har vi beslutat att inte längre hindra syriska flyktingar att nå Europa land- eller sjövägen. Alla flyktingar, inklusive syrierna, är nu välkomna att ta sig in i Europeiska unionen, säger den här anonyma källan till Reuters.
Den ryskstödda regeringsoffensiven mot Idlib har lett till det som FN beskriver som den värsta humanitära krisen under hela det nio år långa kriget i Syrien.
Kl.09.15 uppdaterades artikeln med kommentarerna från det ryska utrikesministeriet. Kl.09.20 med Stoltenbergs tweet om extramötet.
Källor: Reuters, AFP, Al-Monitor, Yle, SR, BBC
Ryssland, Turkiet, Iran och al-Qaida - vem är vem på slagfälten i Idlib?
Brokiga skaror strider på bägge sidorna i konflikten.