Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anställd vid Vänsterförbundet avgår – partiordförande Li Andersson fördömer våldsbejakande skriverier på Twitter

Från 2020
Uppdaterad 28.02.2020 14:16.
Li Andersson gestikulerar med händerna i riksdagens talarbås.
Bildtext Partiordförande Li Andersson (Vf) anser att skriverierna är en så allvarlig fråga att den måste utredas grundligt.
Bild: Lehtikuva

Vänsterförbundets partiordförande Li Andersson fördömer i starka ordalag de uppseendeväckande skriverier som har förekommit på ett Twitterkonto grundat av en partianställd. Verksamhetsledaren för partiets västra områden, Misha Dellinger avgår.

Det var en upprörd Li Andersson som träffade journalister i riksdagen på fredagen. På Twitterkontot i i fråga finns uttalanden om att döda fascister och skjuta klimatförnekare. Kontot går också hårt ut mot namngivna politiker inom Sannfinländarna.

- Han har själv beslutat att lämna in avskedsansökan och bär därmed också sitt personliga ansvar för situationen som uppstått, sade Li Andersson.

Enligt Andersson representerar texterna på intet sätt partiets värden och hon fördömer skriverierna.

Ingen orsak att tro att övriga skribenter har med partiet att göra

Det har förekommit uppgifter om att fler skribenter har tillgång till Twitterkontot. Det är tillsvidare oklart vilka de är och huvuvida de har kontakter till Vänsterförbundet.

- Jag har ingen orsak att anta att de andra användarna har med Vänsterförbundet att göra. Men jag upprepar att vi förutsätter av alla personer som deltar i partiets verksamhet att de förbinder sig vid ickevåld.

Skadar det skedda partiets rykte?

- Det återstår att se. Vi kommer att gå igenom principerna för hur man beter sig i sociala medier och hur man för offentlig diskussion med våra anställda och frivilliga.

Utreds för hets mot folkgrupp

Li Andersson menar att myndigheterna fortsätter utredningarna av fallet, ifall de ser att det finns orsak.

Överkommissarie Jussi Helesvirta bekräftade på fredagen att polisen inleder en förundersökning. Rubriceringen är hets mot folkgrupp. Det var Ilta Sanomat som var först med nyheten.

Vänsterförbundet har fått en utredning av Dellinger. Utmaningen ur partiets synvinkel är att reda ut vem som gjort vad.

- Då han säger att han själv inte har skrivit de här meddelandena så har vi inga möjligheter att verifiera det åt ett håll eller annat, sade Andersson.

Artikeln uppdaterad klockan 13:58 med Anderssons kommentarer i riksdagen, samt uppgifterna om förundersökning.

Diskussion om artikeln