Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiet hotar öppna gränsen och tillåta fri passage till Europa - antalet migranter väntas öka till både lands och till sjöss

Från 2020
Migranter satt sig i rörelse mot grekiska gränsen - Spela upp på Arenan

Mindre migrantskaror i Turkiet har börjar röra sig mot gränsen till Grekland sedan uppgiften i går om att Turkiet öppnar gränserna mot EU.

Grupper av migranter har redan börjar röra sig mot västra Turkiet för att därifrån landvägen ta sig över till Grekland, uppger den privata turkiska nyhetsbyrån DHA.

Migranter har också samlats vid den turkiska kusten för att sjövägen försöka ta sig till de grekiska öarna - som redan tagit emot massvis med flyktingar. Det finns över 38 000 migranter samlade i läger på öarna Lesbos, Chios, Samos, Leros och Kos. Den officiella mottagningskapaciteten i lägren rör sig kring 6 200.

Programmet är inte längre tillgängligt
Programmet är inte längre tillgängligt
En del väljer att gå till gränsen mot Grekland - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

De flyktingar som nu har satt sig i rörelse säger att de har hört de senaste nyheterna och att de nu vill till Europa. Några av dem kommer från Istanbul och försöker via Edirne ta sig vidare till Grekland.

"Turkiet tänker inte längre förhindra migranter att ta sig till Europa"

En anonym högt uppsatt turkisk befattningshavare meddelade i går att Turkiet har beslutat att inte längre förhindra syriska flyktingar att ta sig land- eller sjövägen till Europa.

Beslutet om öppnade gränser har inte bekräftats officiellt men president Recep Tayyip Erdogan har redan upprepade gånger tidigare hotat med att åter öppna Turkiets gränser mot EU för migranter.

Den turkiska polisen, kustbevakningen och gränsbevakningen är förberedda, och har order om att hålla sig undan och inte förhindra flyktingar och migranter att ta sig vidare till EU-länder från Turkiet.

Grekland och Bulgarien skärper gränsbevakningen

Grekiska regeringskällor uppger att landet skärper sin bevakning på land och till sjöss på grund av den senaste eskaleringen av läget i Idlib.

Grekiska gränsbevakare har blockerat hundratals migranter vid gränsen och låter dem inte komma in, uppger poliskällor.

Programmet är inte längre tillgängligt
Migranterna släpps inte in på den grekiska sidan - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Också Bulgarien uppges ha skärpt sin gränsbevakning.

Karta över Idlib vid den syrisk-turkiska gränsen
Bild: Yle / Google

Turkiet har hittills begränsat flyktingströmmen enligt avtal med EU

Turkiet har hittills hållit sig till det avtal som ingicks med EU 2016. Enligt avtalet sköter Turkiet om flyktingläger inne i sitt land och håller sina gränser stängda mot Europa i utbyte mot ekonomiskt stöd från EU.

EU-kommissionen sade dock i dag att Turkiet inte har gett någon bekräftelse på att landet planerar att bryta flyktingavtalet från 2016 med EU.

EU-länder befarar en liknande våg av flyktingar från Syrien som år 2015 då över en miljon människor flydde till Europa. Efter det ingick EU sitt ekonomiska avtal med Turkiet för att minska på antalet flyktingar i Europa.

Pressen från Idlib i Syrien ökar då kriget trappas upp

I nordvästra Syrien har hundratusentals människor flytt undan regeringsoffensiven. Många av dem har redan flytt tidigare inom sitt eget land.

De har samlats i Idlib som gränsar till Turkiet - en gräns som Turkiet hittills har hållit stängd.

De upptrappade striderna i nordvästra Syrien väntas leda till en ny stor flyktingström från regionen Idlib till Turkiet - ett land som redan nu har cirka 3,6 miljoner syriska flyktingar.

Enligt FN har åtminstone 948 000 människor flytt internt i nordvästra Syrien sedan den syriska regeringsoffensiven inleddes den 1 december i fjol.

Flyktingar från Aleppo och Idlib kommer ut från en underjordisk skyddsgrotta i Taltunah, ca 15 km nordväst om Idlib i Syrien 23.2.2020
Bildtext Flyktingar från Aleppo och Idlib kommer ut från en underjordisk skyddsgrotta i Taltunah, ca 15 km nordväst om Idlib i Syrien 23.2.2020
Bild: AFP / Lehtikuva

Dramatisk upptrappning av striderna i nordvästra Syrien - Nato, FN och EU oroar sig och vädjar för fred

Trots varningar från FN-håll och biståndsorganisationer om att upptrappade strider i Idlib skulle leda till en katastrof för de 3 miljoner civila som finns där inledde regeringen i Damaskus ändå först ett utnötningskrig och sedan attacker i full skala i provinsen.

Den syriska regeringen motiverar sina attacker med att Idlib måste "befrias från terrorism".

  • EU är oroligt över att attackerna i Syrien utvecklas till fullt krig, till en internationell militär konfrontation, säger EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell på Twitter.
  • FN varnar för risken av en snabb upptrappning av konflikten. FN:s generalsekreterare António Guterres har uttryckt sin djupa oro över den senaste tidens upptrappning och vädjar om en omedelbar vapenvila.
  • Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg lovar ge Turkiet "ett starkt politiskt stöd, och uppmanar Syrien och Ryssland att samarbeta i strävandena efter en fredlig lösning.
  • En talesman för USA:s utrikesministerium säger att USA ställer sig vid det Natoallierade landet Turkiets sida och kräver att Assad-regimen i Syrien uppbackad av ryska och iranska styrkor omedelbart upphör med sin offensiv.

Källor: Reuters, AFP, BBC

En syrisk soldat i Idlib-provinsen den 24 augusti 2019.

Ryssland, Turkiet, Iran och al-Qaida - vem är vem på slagfälten i Idlib?

Brokiga skaror strider på bägge sidorna i konflikten.

Diskussion om artikeln