Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo hovrätt friar irakiska bröder som misstänktes för att ha deltagit i IS-massaker

Från 2020
Uppdaterad 28.02.2020 13:52.
Två svarthåriga män med ryggen till.
Bildtext Tvillingbröderna i Åbo hovrätt då behandlingen inleddes i augusti i fjol.
Bild: Lehtikuva

I dag föll hovrättsdomen i ett fall där två irakiska bröder står åtalade för mord i terroristiskt syfte. Bröderna frias i brist på bevis, meddelar Åbo hovrätt.

Hovrätten gick på tingsrättens linje som friade bröderna på åtalspunkterna i brist på bevis. Hovrätten var enig.

Speciellt betonar man användningen av anonyma vittnen i en rättegång kring ett så här allvarligt brott. Det fanns inte tillräcklig säkerhet om brödernas skuld.

Domen är unik. Tvillingbröderna, som kom till Finland under 2015, misstänks för mord i terroristiskt syfte i samband med en massaker i Tikrit i Irak år 2014. Långt över 1 000 obeväpnade fångar avrättades av IS-krigare.

Massakern pågick i flera dagar och spelades in på video för att användas av terrororganisationen IS.

Videobevis räckte inte

Videon är både blodig och grym - och bilden är oskarp. Men när flyktingar i Finland såg videon tyckte de sig känna igen de två asylsökande bröderna.

På ett videoklipp syns en man iklädd röd barett avfyra skott på nära håll mot liggande människor.

Det kan röra sig om en av bröderna. Men de är tvillingar, så det är svårt att identifiera gärningsmannen. Tingsrätten i Birkaland frikände bröderna i brist på bevis, och det gör nu också hovrätten. Vittnena kan inte med säkerhet utpeka de åtalade.

Åklagaren Tom Laitinen har yrkat på livstidsdom för bröderna.
Han vill inte ännu säga om man försöker överklaga domen ännu en gång.

Under hovrättsförhandlingarna har flera flera vittnen hörts. Försvarsadvokaten är nöjd över en mycket bättre teknisk nivå på videoförbindelserna till Irak under rättegången. Nu har också försvarets vittnen kunnat höras, vilket både statsåklagare Laitinen och försvarsadvokat Kaarle Gummerus anser viktigt.

Läs mer om fallet här.

Artikeln uppdateras.