Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kommunerna bär ansvar över dem som försätts i karantän för coronaviruset – isoleringsstrategier ska utarbetas

Från 2020
Uppdaterad 02.03.2020 11:43.
Personalen vid Kuopio universitetssjukhus övar hur man klär på sig och använder skyddsdräkt.
Bildtext Arkivbild. Hälsovårdspersonalen bär skyddsdräkt då de vårdar personer som befinner sig i karantän.
Bild: Sami Takkinen / Yle

Svenska Yle rapporterade tidigare om att det är kommunerna som bär ansvar för personer som försätts i karantän på grund av coronaviruset.

De personer som smittats, vårdas och isoleras på sjukhus. Familjemedlemmar eller personer som har varit i närkontakt med en smittad person kan försättas i karantän i sitt hem ifall personen inte har symptom.

Då en person försätts i karantän måste personen undvika sociala kontakter och vara anträffbar så att sjukhuset kan få kontakt med personen vid behov.

Ledande läkare på Kimitoön, Sami Salminen påpekar att det inte finns någon större risk att insjukna i coronavirus i Finland just nu. Det viktigaste är att upprätthålla god handhygien och tänka på att man hostar i ärmen istället för i handen.

Händer tvättas under rinnande vatten vid en lavoar.
Bildtext Bästa sättet att skydda sig är att tvätta händerna med tvål.
Bild: Matti Myller / Yle

Strategier utarbetas ännu

För tillfället sköter Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt om alla misstänkta fall av coronavirus som sker i landskapet. Salminen förklarar att det nog skulle vara möjligt att isolera personer på bäddavdelningen vid Kimitoöns hälsocentral.

Situationen är ännu rätt ny, både Sami Salminen och Pargas stads tf social- och hälsovårdschef Miia Lindström påpekar att det inte ännu finns något specifikt protokoll över hur isoleringsprocessen ska se ut i praktiken

- Det finns beredskapsplaner, men riktigt praktiska frågor om hur isoleringen ska göras har inte ännu diskuterats. Vi har inte ännu svar på var människorna skulle isoleras, förklarar Lindström.

Salminen förklarar att Kimitoöns beredskapsplan uppdaterades förra veckan.

miia lindström i blå jacka
Bildtext Pargas stads tf social- och hälsovårdschef Miia Lindström tycker det är viktigt att kommunerna kan informera kommuninvånarna om hur läget ser ut.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

- Sjukvårdsdistriktet har sammankallat till möten var det är meningen att utarbeta praktiska planer om hur personer ska isoleras ifall situationen skulle utvecklas till en pandemi, säger Lindström.

Kommunernas geografi ställer krav på kommunerna ifall någon som bor långt ute i skärgården bör isoleras. Salminen förklarar att det är värt att överväga om det vore bättre att isolera personen på hälsocentralen i sådana fall.

Isolerade personer kan behöva hjälp med matinköp

Hur mycket hjälp en isolerad person kan behöva av kommunen varierar. Ifall personen klarar sig bra kan anhöriga gå och handla mat till personen och sedan lämna matkassen utanför dörren.

På så sätt kan man undvika kontakt med den personen som löper risk för viruset, förklarar Salminen.

- Ifall en person behöver hjälp att exempelvis laga mat så är det hemhjälpen som kommer, berättar han.

Ifall någon från hemhjälpen besöker en person i karantän ska personen bära skyddsdräkt för att det inte ska uppstå någon smittorisk.

KYS:n henkilökunta harjoittelee suojapukujen pukemista ja käyttöä kuusi kertaa vuodessa.
Bildtext Arkivbild. Ifall någon från hemhjälpen besöker en person i karantän ska personen bära skyddsdräkt.
Bild: Sami Takkinen / Yle

Det finns inte resurser att övervaka att personer håller sig i karantän. Salminen hoppas på att människor förstår vikten av att inte föra viruset vidare.

- Vi måste lita på att människor vet att det är viktigt att följa intstruktionerna så att viruset inte sprids.

Varför just personer som bär på coronaviruset försätts i karatän beror på att det är frågan om ett helt nytt virus.

- Eftersom man inte vet allt om viruset vill världshälsoorganisationen WHO undvika en pandemi, förklarar Salminen.

Diskussion om artikeln