Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Frågan om riksdagsledamot Mäenpääs uttalande om "invasiva arter" skickas tillbaka till riksåklagaren

Från 2020
En kvinna framför en tv-kamera.
Bildtext Grundlagsutskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä.
Bild: Lehtikuva

Riksdagens grundlagsutskott har i dag fattat beslut om att be riksåklagare Raija Toiviainen att ytterligare ta ställning till huruvida hon anser att Sannfinländarnas riksdagsledamot Juha Mäenpääs uttalande om “invasiva arter" fyller kriterierna för att åtal ska väckas.

Riksåklagaren ombeds nu alltså på nytt ge ett uttalande i frågan. Hittills har riksåklagaren konstaterat att hon ännu inte vet om hon kommer att väcka åtal även om riksdagen skulle ge sitt tillstånd till det.

Fallet gäller Mäenpääs uttalande i en debatt i riksdagen i somras. Han sade i sitt anförande, som handlade om asylsökande, att det i regeringsprogrammet fanns en bra formulering om bekämpning av invasiva arter i naturen, men att det stycket var på fel ställe i regeringsprogrammet.

Grundlagsutskottet vill ha svar

Frågan är nu huruvida uttalandet fyller brottsbeskrivningen för hets mot folkgrupp. För att en riksdagsledamot ska kunna åtalas för ett yttrande i riksdagen måste fem sjättedelar av riksdagen samtycka till att åtal väcks.

Grundlagsutskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä (SDP) vill veta om riksåklagaren väcker åtal om grundlagsutskottet ger tillstånd till det.

– Alltså, vi vill ha riksåklagarens ställningstagande i den här frågan. För utskottet kommer inte att göra en åtalsprövning i fallet. Vi kommer inte att begrunda om det fanns förmildrande omständigheter eller inte, som att det skulle ha skett under nattens mörka timmar eller spontant.

Juha Mäenpää leende i riksdagens plenisal
Bildtext Riksdagsledamot Juha Mäenpää
Bild: Lehtikuva

En annan fråga som gäller tolkningen av grundlagen är vem som fattar beslut om att inte väcka åtal.

– Hon [riksåklagaren] tolkar grundlagen så att riksåklagaren skulle behöva tillstånd av utskottet att inte väcka åtal, så det funderar vi också på, säger Ojala-Niemelä.

Ojala-Niemelä sade att frågan tidigast behandlas på nytt den 13 mars i utskottet.