Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vissa får lämna hotellet på Teneriffa - Jakobstadspar fast till 10 mars

Från 2020
Paret Furu är glada över att ha fått mat på hotellet där de hålls i karantän.
Bildtext Peter Furu och Lena Smeds-Furu får lov att vänta på att resa hem från Teneriffa.
Bild: Privat.

Enligt Lena Smeds-Furu och Peter Furu som sitter fast på Teneriffa får nu en del av hotellgästerna resa hem. Det ska röra sig om personer som checkat in efter att den smittade italienska mannen checkat ut. Paret Furu ser ut att få vänta till den 10 mars.

Enligt den senaste informationen som nått Lena Smeds-Furu och Peter Furu måste de stanna kvar i fjorton dagar efter att de blev satta i karantän. Det skulle betyda att de sitter fast på hotellet fram till den 10 mars.

- I dag kommer en del att få åka hem, men bara de som checkat in den 24.2, alltså efter att italienaren (den italienska läkare som bar på smittan, red.anm.) och hans fru åkt från hotellet. Vi såg i morse då vi var i receptionen att det fanns de som kom ner med bagage och fick checka ut.

- Vi förstår inte riktigt logiken, de har ju hunnit vara här några dagar och det kan ju finnas andra smittade. Men bra för dem i alla fall att de får åka hem, säger Lena Smeds-Furu.

Hur känns det att se andra åka hem och veta att ni måste stanna?

- Lite bittert kanske, skulle det vara en normal semester skulle man njuta och tycka att det är trist att åka hem men den här situationen är ganska extrem så visst är det frustrerande. Speciellt att man får så lite information. Vi har ju jobb vi borde sköta och boka om flyg men vi vet ingenting.

Hur påverkar det här ert liv hemma?

- Tacksamt nog har vi inte småbarn. Våra pojkar klarar sig själva så på familjefronten är det under kontroll. Men jobbfronten frustrerar. Själv har jag arbetsresor inbokade som jag inte vet hur det blir med. Min man som jobbar som lärare måste nu meddela att det behövs en vikarie på måndag.

Har ni fått någon information om försäkringar?

- Nej, vi ringde försäkringsbolaget och det här verkar vara nytt för dem också. Skulle vi bli sjuka ersätter försäkringen men hur det blir nu då vi är fast här även om vi inte är sjuka verkar ingen kunna svara på.

Hur mår ni själva?

- Vi mår bra. Vi har inga symptom. Vi testar feber två gånger om dagen. Man får vara glad att man mår bra i alla fall, det är viktigast.

Hur får ni röra er på området?

- Vi får röra oss ute på hotellområdet fritt men med andningsskydd. Det har blivit striktare för varje dag. Då vi var nere i restaurangen tidigare påminde personalen om att desinficera händerna.

Då vi talade med er tidigare var det problem med att få just mat, hur är det nu?

- Nu fungerar det bra, vi får varm mat. Det är buffé varje dag och vatten och kaffe finns tillgängligt.

Hur är reaktionerna bland de andra hotellgästerna?

- Majoriteten är okej och det råder inte panik. Men här finns äldre par och barnfamiljer som är oroligare än vad vi är och tycker att det är en otrygg situation. En del har beslutat att de stannar på rummet och går inte ut. De får mat till rummet. Att vara här i två veckor med småbarn och inte kunna röra dig fritt blir säkert jobbigt.

Hur fördriver ni tiden?

- Här finns ett litet gym. Där finns några cyklar och löpband. Där var vi i går. Det är ett ganska stort område så vi försöker röra på oss. Går inte att gå på morgonlänk direkt men man kan röra lite på sig i alla fall.

Diskussion om artikeln