Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finsk ungdom betalade Toni Jalonens resekostnader till Tallinn

Från 2020
Toni Jalonen.
Bildtext Finsk ungdoms andra vice ordförande Toni Jalonen kallade sig själv etnonationalist och fascist under en konferens i Estland förra helgen.
Bild: Handout

Sannfinländarnas partisekreterare upplever att resefinansieringen är problematisk. Enligt Toni Jalonen har resan till en konferens i Estland i helgen delvis betalats med egna pengar. Han säger också att resan har betalats för honom och en annan viceordförande, men att det inte handlade om en officiell representationsresa.

Finsk ungdoms tidigare andra viceordförande Toni Jalonen kallade sig själv för etnonationalist och fascist under en konferens i Estland i förra helgen.

Efter sina fascistuttalanden avgick han från sin post. Jalonen sa att han varit på en så kallad Etnofutur-konferens som privatperson och att han inte representerade någon organisation.

Björneborgbon Toni Jalonen säger till nyhetsbyrån STT att landskapet Satakuntas distriktstyrelse betalade Jalonens och en annan persons resor till Estland till ett självständighetsfackeltåg.

Enligt Jalonen fick han inga ersättningar för att ha hållit ett tal på konferensen.

Distriktet betalade enligt Jalonen också resan för Finsk ungdoms tredje viceordförande Tomer Suvanto, som också har avgått efter evenemanget.

STT kontaktade Finsk ungdoms ordförande Asseri Kinnunen på fredagen men han kommenterade inte finansieringen.

– Jag kan inte kommentera saken i det här skedet, säger han till STT.

Sannfinländarnas partisekreterare Simo Grönroos har inte tidigare hört om att Finsk ungdoms distriktstyrelse i Satakunta skulle ha finansierat resan till Estland. Han upplever ändå att den är problematisk.

– Det där låter ju som att Finsk ungdom absolut borde reda ut om pengarna använts sakligt och om det finns skäl att finansiera sådan verksamhet tillsammans med distriktstyrelsen, säger Grönroos till STT.

Undervisnings- och kulturministeriet utreder fallet

Vid Undervisnings- och kulturministeriet tänker man reda ut om Jalonens uttalanden leder till åtgärder.

Finsk ungdom beviljades 91 000 euro i statsstöd för det här året.

Organisationen miste sitt stöd för år 2019 då ministeriet ansåg att förbundet hade brutit mot ungdomslagen. Då hade de fått 115 000 euro i statsstöd.

Att organisationen miste sitt stöd handlade om att Jalonen hade delat en tweet som tolkades som en uppmaning till att rösta på Sannfinländarna i EU-valet för att se till att det inte skulle finnas personer med en annan hudfärg än hos majoriteten av befolkningen. Tweeten publicerades på Finsk ungdoms Twitterkonto.

Det är möjligt att det här årets stöd dras tillbaka om ministeriet inte får en tillfredsställande utredning.

Källa: STT

Diskussion om artikeln