Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasas fyra sista öppna daghem hotade då staden sparar - nu samlar föräldrarna namn för att bevara daghemmen

Från 2020
Barns stövlar på rad
Bildtext - Jag är orolig att de inte tänker långsiktigt i frågan, säger Petra Söderman.
Bild: Mikael Crawford/Yle

De resterande fyra öppna daghemmen i Vasa föreslås stänga i höst till följd av stadens nedskärningar inom småbarnspedagogiken. Nu har en del föräldrar startat en namninsamling för att bevara daghemmen.

Petra Söderman är en av initiativtagarna och när Yle Österbotten ringer upp henne på fredagseftermiddagen har de lyckats få 361 underteckningar.

- Tanken är att namninsamlingen ska skickas in till nämndmedlemmarna under tisdagen nästa vecka, säger Söderman.

Petra Söderman är hemmamamma och säger att det hade inte varit möjligt utan öppna daghemmen. Hennes son Vincent är 4 år och går nu andra året på öppna daghemmet i Gerby, eller "Klubben" som familjen kallar det.

- Jag har valt att vara hemmamamma och har njutit av småbarnsåren, men det hade inte varit möjligt utan daghemmen, säger Söderman.

I dagsläget finns det fyra öppna daghem kvar: de finskspråkiga daghemmen i Korsnäståget, Roparnäs och Gerby samt det tvåspråkiga Lönneberga på Korsholmsesplanaden.

För familjen Söderman har öppna daghemmet varit en viktig mötesplats där sonen Vincent fått träffa andra barn. Det har även varit viktigt för föräldrarna som fått träffa andra i liknande livssituation.

- Ju äldre Vincent blir, desto mer kommer han att behöva den sociala biten, säger Söderman.

Petra Söderman tror att stängningen kommer att leda till att flera barn kommer att söka plats på daghem, vilket i sin tur kommer att leda till för stora grupper. Nya daghem tror Söderman inte staden kommer att bygga.

- Jag är orolig att de inte tänker långsiktigt i frågan, säger Söderman.

Villig att betala för vården

Petra Söderman påpekar att de öppna daghemmens verksamhet gynnar hela familjens välmående.

- Daghemmens betydelse är nog jättestor.  Vi förstår inte hur de tänker, säger Söderman.

Hon tror att majoriteten av föräldrarna skulle vara villiga att betala en summa för att få behålla daghemmen.

- De föräldrar jag pratat med är överens att verksamheten inte behöver vara gratis utan man kunde betala någon summa som man gjort tidigare, säger Söderman.

Förstår oron

Ulla Granfors (SFP), viceordförande i nämnden för fostran och undervisning, har hört om namninsamlingen och hon förstår föräldrarnas oro.

- Öppna daghem är bra service för exempelvis föräldrar som är hemma med sina barn, men som vill att barnen ska få den sociala delen och träffa andra barn, säger Granfors.

Den främsta orsaken varför de öppna daghemmen nu föreslås att stängas beror på att man nu ser vilken verksamhet inom småbarnsfostran som inte är lagstadgad, därför finns de öppna daghemmen i beredningen, säger Granfors.

Stadens sparkrav för småbarnsfostran ligger nu på 625 000 euro och genom att stänga de öppna daghemmen skulle man spara in ungefär hälften av den summan. Varifrån de resterande pengarna ska sparas behöver nämnden diskutera ännu en gång.

- Det finns helt enkelt inte så mycket varifrån man kan spara, säger Granfors.

Förslaget om att stänga de resterande öppna daghemmen kommer ett drygt halvt år efter att staden slog ihop svenskspråkiga Gustavsborgs öppna daghem med Lönneberga. I fjol stängdes även ett öppet daghem på Drottningstigen i Gamla Vasa.

Om namninsamlingen kommer att ha någon inverkan på nämndens beslutet är enligt Granfors svårt att säga.

- Helst ser jag att de öppna daghemmen bevaras. Nämnden ansökte om tilläggsanslag men fick ett nej. Nu är det stadens värdegrund och strategi som synas, säger Granfors.

Diskussion om artikeln