Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Har du planer på ett sommarbygge i trädgården – här hittar du Strömsös modeller och beskrivningar på smått och stort

Från 2020
Uppdaterad 28.05.2021 16:49.
Ett collage.
Bild: Strömsö / Yle

Att en trädgård inte bara är till för lata dagar i hängmattan och små gulliga örtkrukor vet alla som av en eller annan anledning blivit med trädgård.

Trädgården är precis lika mycket en plats där man bygger och bär och släpar och drar, i regn och solsken, från april till oktober.

Vi målar fasader och impregnerar terrasser, vi bygger sittplatser och odlingslådor, röjer sly och kärrar grus och den främsta anledningen till att vi håller på som vi gör i våra trädgårdar är för att det, mödan till trots, känns roligt och meningsfullt.

Trädgården kan ta all tid du har samtidigt som allt du gör där är frivilligt. Det är det som är det bästa och det absolut mest fantastiska med en trädgård – den bjuder på alla möjligheter, men kräver inget du inte har.

Håll koll på orken och slantarna

Att greja på i sin egen trädgård kan visserligen gå fel, men leder sällan till några större katastrofer. Det är ändå bra att fundera på ett par saker innan man drar igång ett större trädgårdsprojekt. Vad kommer det att kosta? Vem kan eventuellt tänka sig att hjälpa till?

Vissa material kostar nämligen mer än man tror och vissa familjemedlemmar orkar mindre än man någonsin kunnat ana.

bänken
Bildtext På en solbänk kan man vila om orken tryter. Länken till hur du bygger en solbänk hittar du längre ner i artikeln.
Bild: Yle/Strömsö

Klicka på de blå länkarna i texten

Här har vi samlat byggprojekt som vi gjort på Strömsö de senaste åren. Vissa byggen är små och passar utmärkt på en balkong, andra är mer utrymmeskrävande.

Vill du ha utförliga beskrivningar på de olika byggena kan du klicka på de blå länkarna i texten. Då kommer du till artikeln med fler bilder och beskrivningar.

En sågbock behövs i alla trädgårdar

Man brukar säga att ved värmer fyra gånger. Första gången då man fäller trädet, andra då veden sågas, klyvs och sätts i en hög för att torka. Den tredje gången värmer veden då man kastar in den i vedlidret och den fjärde och mest njutningsfulla värmen, den får man då elden sprakar och brinner i spisen.

Den här sågbocken är hopfällbar och tar därför liten plats då den inte används.

En sågbock i trä.
Bildtext För den som eldar med ved är sågbocken ett bekant och oumbärlig vän.
Bild: Yle/Juha Leskelä

En skjutdörr, en dörr med Z-konstruktion och en som leder ingenvart

Olika typer av öppningar kräver olika dörrar. En så kallad Z-konstruktion gör att dörren hålls rektangulär och inte börjar hänga. Finns det väggutrymme vid sidan av dörren passar en skjutdörr bra. De är vanliga på uthus och vedskjul.

Att ha en gammal dörr i trädgården fyller egentligen ingen annan funktion än att det ser skojigt och i bästa fall dekorativt ut. Dörren leder bara helt enkelt från en del av trädgården till den andra.

En port och en dörr i trädgården
Bild: Yle/Strömsö

Bänkar för vila, odling och lögner

En ljugarbänk och en bänk runt ett träd är ett par av de bänkar Jim har byggt under årens lopp på Strömsö. Nu på senare år har han byggt en solbänk för sommarens lataste dagar och en bänk som man både kan sitta på och odla i.

Blom- och örtbänk med pärlhyacinter.
Bildtext En bänk för vila och odling.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

2010 byggde Jim en trädgårdsbänk av det sirligare slaget. Den passar lika bra ute som inne.

Turkos bänk med ryggstöd på Strömsös veranda.
Bildtext Snickra en trädgårdsbänk som är både fin och bekväm.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Behöver man en bänk som är lätt att flytta runt i trädgården kan en bänk av en stockhalva vara ett alternativ.

fotocollage
Bildtext Den största utmaningen med det här relativt enkla snickeriet är att få stocken halverad.
Bild: Yle/Strömsö

Denna hopvikbara bänk blir i en handvändning en långbänk för fest och kalas. När sedan kalaset är över går den att vika ihop till måttliga en och tjugo.

En bänk.
Bildtext Bygg en långbänk och få plats för fler.
Bild: Juha Leskelä/ Yle

Några byggen för att underlätta och skydda odling

Jim byggde väl tilltagna odlingslådor på Strömsös innergård. Principen är ju densamma även om man bygger lite mindre. De här är av lärkträ, som är ett mycket vädertåligt träslag.

Elin Skagersten-Ström Arbetar i Strömsös trädgård
Bildtext Lärkträ är snyggt och tåligt men också förhållandevis dyrt.
Bild: Yle/Strömsö

Strömsös trädgårdsmästare Owe Salmela byggde en ställning att hänga upp örtkrukor i för den som vill odla mycket på liten yta. Passar kanske på en terrass eller en balkong.

Örtamplar hänger i en träställning
Bildtext Amplar i polyrotting tål väder och vind.
Bild: YLE/Esa Saari

På bilden här nedan ser du också ett enkelt buskstöd av rundstav och ribbor och här finns en metallkonstruktion för att skydda träd mot harar, hopsvetsat av armeringsjärn och metallringar.

Ett buskstöd runt en buske.
Bildtext Om man vill kan man måla stödet så att det ser piggt ut i trädgården också på vintern.
Bild: YLE/Esa Saari

Har du planer på att odla hallon kan det vara bra att tänka på att de kan bli ganska rangliga mot hösten och behöva stöd. Ett fungerande hallonstöd är egentligen bara några stora T:n som man slår ner i marken mellan hallonbuskarna.

Gröna hallonstöd.
Bildtext I den yttersta änden av T-konstruktionen löper en vajer som hallonplantorna kan luta sig emot.
Bild: Yle/Juha Leskelä

Är du däremot äppelodlare kan du bygga en äppelstege. Det som skiljer äppelstegen från övriga stegar är att den är bred nertill och smal upptill. Den avsmalnande formen gör att den står stabilt och är lätt att sticka upp i trädet för att du skall komma åt de allra godaste äpplena.

En röd stege mot ett äppelträd.
Bildtext Med en äppelstege och når du högst upp i trädet.
Bild: Yle/Juha Leskelä

Barn i trädgården

Att hoppa runt i trädgården på käpphästar har blivit en stor grej de senaste åren. Om man
bygger proffsiga hinder tillsammans med barnen kanske trenden håller i sig och ungarna upprätthåller en god kondition. Vuxna kan med fördel delta i hinderloppet för att motverka stillasittande.

Enkla krokar i björk är ett roligt litet slöjdande man kan göra tillsammans med barn, som är tillräckligt stora för att hantera verktyg.

Bildcollage
Bild: Yle/Strömsö

Om man har igelkottar i sin trädgård och gärna vill att de stannar kvar ett tag kan man bygga ett igelkottsbo av halverade björkklabbar. Ett litet bygge som kan engagera hela familjen.

Ett hus för igelkottar
Bildtext Takfilt är ett slitstarkt material som håller mot regn och snö.
Bild: Yle/Strömsö

Ett sommarbygge för nöjes skull

Vissa saker måste bara göras, som till exempel att måla en fasad eller att byta brädor i en murknande trappa, men ett sommarbygge kan också handla om dekoration eller lustbyggande.

En trappa
Bildtext Ett lustbygge.
Bild: YLE/Strömsö

Att bygga en trappa som inte leder någonstans är ett typiskt lustbygge. I artikeln hittar du ändå formeln som gör att trappan blir bekväm att gå i och den formeln kan användas också i mer seriösa trappbyggen.

Trätrallar.
Bild: Yle/Strömsö

Och att spika ihop några trallar till balkongen kan göras på betydligt enklare sätt än det här, men varför inte låta själva konstruktionen bli dekorationen.

Trätrallar
Bildtext Spika ihop trätrallar på diagonalen.
Bild: Yle/Strömsö

Och slutligen – om du bara vill sitta där i solen, i stolen och drömma, men ändå vill ha något i händerna, varför inte tälja en liten båt? Ett sådant litet projekt kan få en helt vanlig sommardag att bli en meningsfull byggdag.

Det finns inget rätt och fel med ett sånt här båtbygge – det är bara att hitta på, karva ur och använda alla verktyg man har. - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln