Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inrikesminister Maria Ohisalo: "Turkiska myndigheter har inte meddelat att de öppnat gränserna"

Från 2020
Uppdaterad 28.02.2020 18:19.
Inrikesminister Maria Ohisalo.
Bildtext Inrikesminister Maria Ohisalo säger att man i Finland har förberett sig för olika situationer och scenarier.
Bild: Yle/Evert Rönnqvist

Turkiska medier rapporterar att landet inte tänker förhindra flyktingarnas försök att komma till Europa. Finlands inrikesminister Maria Ohisalo säger att det inte kommit en officiell bekräftelse på beskedet. Det rapporterar Yle Uutiset.

Turkiets polis, gränsbevakning och kustbevakning har instruerats att inte längre förhindra gränsöverskridningar, rapporterar nyhetsbyråerna Reuters och AFP på basis av en anonym myndighetskälla.

– Turkiska myndigheter har inte kommit med information om att landet skulle öppna gränserna, säger inrikesminister Maria Ohisalo.

Enligt Ohisalo följer man med situationen vid Europas yttre gräns hela tiden. Utöver det byter man information med EU:s medlemsländer och EU:s gränsbevakningsmyndighet Frontex.

– I det här skedet ser jag ingen orsak till oro.

Ohisalo säger att Finland är förberett på olika situationer och scenarier som kontrolleras och gås igenom regelbundet.

Inrikesministern påminner om att efter flyktingkrisen år 2015 finns det mycket erfarenhetsinformation i Finland som har analyserats för möjliga kommande situationer.

Grekland och Bulgarien skärper gränsbevakningen

En grupp på ungefär 300 människor håller på att gå från Turkiet till Greklands gräns, för att Turkiet meddelade att de inte tänker förhindra flyktingarna från att ta sig till Europa. Bland dem finns män, kvinnor och barn från Syrien, Iran, Irak, Pakistan och Marocko.

Grekland har meddelat att de effektiverar gränsbevakningen på grund av Turkiets upplysning. Också Bulgarien har meddelat att landet skärper övervakningen vid sin gräns till Turkiet.

I Turkiet finns över 3,6 miljoner människor som flytt det syriska kriget. Turkiet har dessutom beräknat att människor kommer att fly från Idlib på grund av de senaste striderna. I Idlib finns uppskattningsvis närmare en miljon människor.

EU och Turkiet har ett flyktingavtal som är i kraft. Meningen med avtalet har varit att begränsa invandrare och flyktingar att komma till Europa via Turkiet.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel
"Sisäministeri Maria Ohisalo: "Ei ole tullut vahvistettua viranomaistietoa siitä, että Turkissa olisi avattu rajoja" skriven av Mari Jäntti. Översättningen gjordes av Iiris Mattsson.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln