Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

De första familjerummen är färdiga på intensiven för nyfödda - om två år flyttar patienterna in i nya Fyrsjukhuset vid ÅUCS

Från 2020
Hankejohtaja Timo Seppälä, sairaalasuunnittelija Jukka Ukkonen, hankejohtaja Riikka Aaltonen ja suunnittelija Annika Lindblom Tyksin Majakkasairaalan mallihuoneessa.
Bildtext Så här ser modellrummet ut för familjerummet vid Fyrsjukhuset.
Bild: Jouni Koutonen / Yle

Några färdiga patientrum står redan klara i det nya sjukhuset för att hjälpa till under byggnadsprocessen. I de enskilda modellrummen ser man till att också små detaljer har tagits i beaktande under byggandets gång.

Kuvösen glänser i solskenet i väntan på den första lilla patienten. Också sängarna som är till för föräldrarna står klara i sjukhusrummet.

Allt är klart för att ta emot de första små patienterna.

Men det kommer räcka ännu två år innan de första patienterna kommer att flytta in. På andra sidan dörren öppnar sig nämligen en byggarbetsplats.

Muuttokoordinaattori Maria Korin, sairaalasuunnittelija Jukka Ukkonen ja hankejohtaja Riikka Aaltonen Tyksin Majakkasairaalan mallihuoneessa.
Bildtext Modellrummet i nya T3-sjukhuset.
Bild: Jouni Koutonen / Yle

Åbo universtetscentralsjukhus nybygge T3, det vill säga Fyrsjukhuset, beräknas stå klart i slutet av år 2021. Men redan några enstaka rum är redan nu klara, så kallade modellrum.

- I modellrummen kan man testa både funktioner och bygget för att se till att vi tagit allt i beaktande. Då vi kan konstatera att allting fungerar kan vi bygga fler, säger förlossningsavdelningens flyttkoordinator Maria Korin.

Trots sin nuvarande titel har Korin en lång erfarenhet av att ha jobbat på förlossningsavdelningar. Hon representerar hälsovårdens personal som är där för att garantera att de nya utrymmena fungerar som de ska i vardagen.

Tyksin Majakkasairaalan rakennustyömaa.
Bildtext Största delen av sjukhuset ser fortfarande ut som en byggarbetsplats.
Bild: Jouni Koutonen / Yle

Trendigt med familjerum där föräldrarna aldrig är ifrån barnet

Tredje våningen i det nya sjukhuset har fått namnet Livets början.

Flytten från U-sjukhuset, som blev klart på 1960-talet och som kämpade med många problem, kommer att vara ett betydande steg från ÅUCS förlossningsavdelning.

Maria Korin visar familjerummet för nyfödda vid intensivvården. Ovanför sängarna i det ljusa rummet vaktar en svanfamilj.

I samband med att avdelningen flyttar in i de nya utrymmena kommer också en del rutiner att förändras. Familjer ska hålla ihop genast efter att de lämnar förlossningssalen. De minsta patienterna väger endast några hundra gram.

- Föräldrarna är inte längre ifrån barnet i något skede. På intensivvården får barnet vård av sjukhuspersonalen och omsorg av familjen, säger Korin.

Muuttokoordinaattori Maria Korin Tyksin Majakkasairaalan mallihuoneessa.
Bildtext Det är viktigt att patientrummen fungerar bra också i praktiken.
Bild: Jouni Koutonen / Yle

I Finland finns det redan familjerum på några sjukhus och enligt Korin är det här en trend inom sjukhusplanering. Familjer kan vara tvungna att bo i rummen i flera månader.

- Speciellt små prematurbarn kan ha en väldigt lång vårdtid. Vissa behöver sjukvård i ett halvår. Då är det är bra att familjer har bra utrymmen, säger Korin.

Behovet av integritet beaktas bättre i dag

Tidigare ville man ha stora glasväggar på intensiven för att skötare lättare skulle se från korridoren hur patienterna mår i rummen.

I dag beaktas patienternas behovet av integritet bättre då man bygger sjukhus. Små kikhål kommer att finnas på dörrarna så skötarna inte kommer in under opassande stunder.

Alarm från rummen kommer direkt till skötarnas mobiler. Istället för att klockan ringer i korridoren får skötarna genast information om vad problemet är.

- Då kan man reagera snabbare, säger projektchef Rikka Aaltonen.

Suunnittelija Annika Lindblom vastasyntyneiden teho-osaston perhehuoneessa.
Bild: Jouni Koutonen / Yle

Kan bli vanligare med modellrum under byggnadsprocesser

Modellrummet är så gott som klart medan resten av sjukhuset fortfarandet består av en stor byggarbetsplats. Endast små justeringar kommer ännu att göras i väntan på att resten av sjukhuset blir klart.

Tyksin Majakkasairaalan rakennustyömaa, tuleva synnytysosasto.
Bild: Jouni Koutonen / Yle

Timo Seppälä, ansvarig för byggarbetet, tror att det här sättet att bygga kommer att bli vanligare.

- Om man upptäcker problem med modellrummet är det lättare att åtgärda det i det här skedet, än om alla rum redan skulle vara färdiga, säger Seppälä.

Just nu granskar man några olika modeller för patientrum. Exempelvis barnavdelningens luftisoleringsrum är klart. Under försommaren ska man utvärdera den första förlossningssalen.

Havainnekuva Tyksin T3-sairaalasta etelästä, Kupittaan aseman suunnasta katsottuna.
Bildtext T3-sjukhuset i Åbo.
Bild: Tyksin T3-projekti / Arkkitehtiryhmä Reino Koivula ja Schauman Arkkitehdit

Efter problem i början är bygget nu på god väg

Bygget av sjukhuset fick en dålig start då brister i betongkonstruktionerna uppdagades.

Betongen som användes för att gjuta sjukhusets fundament uppfyllde inte kraven på hållfasthet och måste rivas.

- Det var en tillräckligt dålig överraskning. Nu har allting gått bra och vi har inte stött på nya problem. Arbetet håller tidtabellen, säger Timo Seppälä.

Enligt den första uppskattningen kommer byggkostnaderna för sjukhuset att landa på cirka 185 miljoner euro. Då man lägger till sjukhusutrustning och annat lösöre landar totalkostnaden på cirka 210 miljoner euro.

Artikel är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Liki valmiit potilashuoneet odottavat rakennustyömaalla pari vuotta – niiden avulla testataan, että kaikki toimii Tyksin uudessa sairaalassa, skriven av Jouni Koutonen. Översättningen gjordes av Lina Frisk.

Diskussion om artikeln