Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Äta, sova och andas Lokomotiv Jaroslavl i tolv dagar – Jokerits danskar älskar sin slutspelslott: ”Vi skiter i vad som händer utanför vår bubbla”

Från 2020
Peter Regin i Jokerit jublar efter mål.
Bildtext Peter Regin spelade starkt genom hela grundserien och lagkaptenen blir en viktig pjäs för Jokerit i slutspelet.
Bild: All Over Press

KHL-vårarna har aldrig behandlat Jokerit speciellt väl. Trendbrott nu? Att böka mot Lokomotiv Jaroslavl över sju matcher väcker åtminstone slutspelskänslorna i Helsingfors. ”Vi har verkligen allt för att vara ett bra slutspelslag”, säger Oliver Lauridsen.

På söndag startar KHL-slutspelet för Jokerit. Efter ett kort pass på träningsisen en våning nedanför huvudscenen i hemmahallen haglade klyschorna från Jokerits spelare.

”Alla lag som går till slutspelet är bra.”

”Det spelar ingen roll vilka vi möter.”

”Det som hände i grundserien spelar ingen roll nu.”

”Nu måste vi jobba ännu hårdare och komma ihop som grupp.”

Jokerit slutade trea i den västra konferensen och inleder den första slutspelsomgången hemma mot Lokomotiv Jaroslavl. Bäst av sju – potentiellt sju möten på tolv dagar.

Hur är det att äta, sova och andas Lokomotiv Jaroslavl i tio–tolv dagar?

– Det är ju väldigt speciellt och det är en charm med hockeyslutspel när man spelar bäst av sju mot samma lag. Det blir verkligen att gå in i en bubbla och hänga ihop som lag. Det gäller att ta det sura med det söta, säger backen Oliver Lauridsen.

– Det är bara vi som kan göra något åt hur det ser ut på isen. Vi ska bara skita i vad som händer utanför i medier eller bland supportrarna. Vi ska lösa uppgiften tillsammans.

Lagkaptenen Peter Regin fyller i:

– Av någon orsak får man extra energi av den här tajta takten. Vi andas hockey hela tiden och det lever vi ändå för.

Har allt för att gå långt

Två av Jokerits danskar utstrålar lugn och tillförsikt inför slutspelsstarten – en tidpunkt som aldrig betytt något bra för klubben. KHL-vårarna har varit en plåga för laget under alla säsonger i ligan.

Mikko Lehtonen i Jokerit.
Bildtext Är det dags för Jokerit den här våren? I Mikko Lehtonen har laget hela KHL:s bästa back.
Bild: All Over Press

Tre gånger utslaget direkt, två gånger golvat i andra rundan och varje gång väldigt långt från att gå hela vägen.

– Vi ska gå riktigt långt nu. Vi har materialet, kvalitén, pigga spelare, målskyttar, målvakterna, defensiven, storleken, farten. Vi har verkligen allt för att vara ett bra slutspelslag, säger Lauridsen.

– Drömmen är att vinna alltihop. Vi har förutsättningarna för att gå långt, säger Regin.

Vad måste Jokerit göra annorlunda den här gången?

När Lauridsen och Regin får frågan kommer några standardsvar om att inte tänka på hur det har gått tidigare år och kavla upp ärmarna.

– Men vi har haft problem med att börja bra i första matchen. Vi har varit sega – jag vet inte om det har handlat om nervositet. Nu ska vi ta tag i serien direkt, säger Regin.

Gjorde oväntat snabb comeback

Jokerit har ju också en motståndare i första rundan – en tuff sådan. Lokomotiv Jaroslavl vann fyra av sex matcher i grundserien – bland annat alla tre i Helsingfors.

– Det är inget att fundera på. Vi har vunnit mycket här hemma, säger Lauridsen.

Så startar slutspelet för Jokerit

Regin pekar på en svagare punkt i motståndarlägret. Jokerit ska försöka utnyttja att Lokomotiv har några äldre backar – bland dem 41-årige Andrej Markov.

– Vi spelade bra hockey i slutet av grundserien och vann mycket. Nu är nästan alla friska och vi har många att välja på. Humöret är på topp, konstaterar Lauridsen.

Han har gjort en anmärkningsvärt snabb comeback. I slutet av november meddelade Jokerit att Lauridsen hade skadat sig allvarligt, skulle opereras och bli borta resten av säsongen.

Oliver Lauridsen stretchar och ser fokuserad ut.
Bildtext Storväxte Oliver Lauridsen är tillgänglig igen.
Bild: All Over Press

I mitten av februari var dansken tillbaka i uppställningen. Han spelade i de tre sista matcherna i grundserien.

– I något skede såg jag ett ljus i tunneln. Sen snackade jag med doktorn och kom fram till att det är dags att komma tillbaka. Några veckor före första matchen insåg jag att det kan fungera att spela.

– Det var lite rostigt i början, men formen är där och det blir bättre för varje match. Nu är det bara att tuta och köra.

Var hade du problem?

– Det spelar ingen roll, säger Lauridsen och ler brett.

En av hockeyslutspelets heligaste regler – och klyschor: Mörka skador.

Jokerit möter Lokomotiv Jaroslavl i KHL-slutspelets första match på söndag. Nedsläpp klockan 16.00 i Helsingforsarenan.

Diskussion om artikeln