Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det slår gnistor i Australiens och Nya Zeelands goda förhållande: Jacinda Ardern är trött på Australiens deportering av brottslingar

Från 2020
Nya Zeeland och Australien grälar om deportering av brottslingar - Spela upp på Arenan

Deportering av dömda brottslingar tär på Australiens och Nya Zeelands goda förhållande.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern är trött på att Australien skickar brottslingar till Nya Zeeland. Det handlar om personer som fötts i Nya Zeeland men som bott största delen av sina liv i Australien.

Under de senaste månaderna har Australien deporterat tusentals brottslingar födda i andra länder efter att regeringen gick in för strängare åtgärder gällande landets invandrare.

Nya Zeeland har fått ta emot flera hundra personer som deporterats från Australien.

Under de senaste fem åren har Australien dragit in över 2600 nyzeeländares australiska visum, på grundval av karaktärsbedömning.

Ardern säger att en del av de personerna inte ens har något minne av att ha bott i Nya Zeeland.

- I Nya Zeeland deporterar vi också brottslingar som kommer från andra länder, men Nya Zeeland deporterar inte dem som vi anser att har etablera sig i landet.

Australiens premiärminister Scott Morrison visade under en presskonferensen tillsammans med Ardern under fredagen, inga som helst antydningar om att Australien kommer att ändra på regeringens linje gällande deporteringen av nyzeeländare.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln