Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sun Yang känner sig orättvist behandlad och tänker överklaga tunga straffet – glada reaktioner från simvärlden efter domen: "Alla firade ordentligt"

Från 2020
Sun Yang ser frågande ut.
Bildtext Sun Yang.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den kinesiska simmaren Sun Yang tycker att avstängningen på åtta år som Cas gav honom är orättvis. Den svenska simstjärnan Sarah Sjöström jublar efter nyheten om kinesens avstängning. Det här var verkligen bra nyheter, säger Sjöström till Dagens Nyheter.

I dag meddelade idrottens skiljedomstol Cas att den kinesiska simmaren Sun Yang stängs av i hela åtta år för dopningsbrott.

– Det här är orättvist. Jag tror starkt på att jag är oskyldig. Jag kommer definitivt att överklaga för att få flera människor att veta om sanningen, säger Yang enligt den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

Det var i september 2018 som någon i Yangs team uppges ha slagit sönder kinesens dopningprov med en hammare i samband med ett överraskningstest.

28-åringen, som även var dopningsavstängd i tre månader år 2014, tog två guld VM-guld i Gwangju ifjol.

Det var antidopningsbyrån Wada som förde ärendet till Cas när ny bevisning framtagits i ärendet. Wada yrkade på just åtta års avstängning, vilket också blev domen. Något som gläder den svenska simstjärnan Sarah Sjöström.

– Vi fick höra det mitt under ett träningspass och alla firade ordentligt. Han förtjänar åtta års avstängning. Det här var verkligen bra nyheter, säger Sjöström till Dagens Nyheter (bakom betalmur).

– Dock tycker jag även att alla resultat och medaljer han tagit efter den grova förseelsen också borde ogiltigförklaras och strykas. Sun Yangs historik beträffande dopning är för övrigt inte så positiv, säger hon till SVT.

"Skämmer ut sporten, sig själv och sitt land"

En annan simstjärna, sydafrikanen Chad Le Clos, tycker också att gamla resultat med kinesens namn borde ses över.

– Precis som många andra rena simmare har jag tävlat mot Sun Yang och "förlorat", skriver Le Clos på Twitter.

Den mångfaldige brittiske OS- och VM-guldmedaljören Adam Peaty hyllar domen.

– Det är väldigt bra. Om man blir avstängd en gång kan det eventuellt handla om ett misstag, man kan ha fått i sig ett kosttilskott eller något dylikt.

– När man blir fast två gånger är man en idiot. Man skämmer ut sporten, man skämmer ut sig själv och man skämmer ut sitt land, menar Peaty i en intervju med Swimming Magazine.

Diskussion om artikeln