Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Hur kan ett virus påverka börsen och vad ska du göra med dina pengar? Tre ekonomer svarar

Från 2020
Nordeas chefsanalytiker Jan von Gerich, Nordnets sparekonom Martin Paasi och verksamhetschef Elin Agorelius för Ung Privatekonomi.
Bildtext Nordeas chefsanalytiker Jan von Gerich, Nordnets sparekonom Martin Paasi och verksamhetschefen Elin Agorelius för Ung Privatekonomi.

Storföretag dyker på börsen och priset på bland annat olja och guld sjunker. Läser man endast ekonomirubriker ser det ut som att allt håller på att gå åt skogen och fort. Vi frågade tre ekonomiexperter vilka följder coronaviruset har på ekonomin.

Sedan i måndags har börserna runt om i världen rasat. Kurserna pekar stadigt neråt eftersom investerare säljer aktier på grund av oron för det nya coronaviruset. Men hur allvarligt är börsraset egentligen och vad ska en helt vanlig sparare göra med sina pengar?

Hur är det möjligt att ett virus inverkar på börsen?

Kina, som hittills drabbats värst av coronaviruset, har en dominerande andel av världsekonomin. När coronaviruset började sprida sig, valde landet att försätta flera städer i karantän. Det i sin tur leder till att människor inte kan gå på jobb, vilket sätter käppar i hjulen för fabrikstillverkningen som många företag är beroende av.

– Man kan kalla Kina för världens underleverantör. Om man inte får komponenter från Kina går det inte att tillverka produkter och då har man ingenting att sälja, förklarar Martin Paasi, sparekonom på Nordnet.

Om vi endast tittar på den här veckan har man inte sett så här starka rörelser på börsen sedan finanskrisen.

― Jan von Gerich, Nordeas chefsanalytiker

Människor som är rädda för att röra sig ute eller som sitter i karantän köper inte heller lika mycket saker och tjänster som vanligt. Mindre pengar rör helt enkelt på sig.

Det största problemet för börsen är ändå osäkerheten. Det har gått bra på börsen en längre tid, men coronanyheten satte läget i gungning.

– Det som hände var att oron kom i kapp den här veckan. Människor har blivit oroliga för hur coronaviruset ska påverka placeringarna och väldigt många har valt att sälja vilket i sin tur leder till ett börsras, säger Elin Agorelius verksamhetschef på organisationen Ung Privatekonomi i Sverige.

Tomma gator i Peking 27.1.2020
Bildtext Tomt på gatorna i Peking.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Hur allvarlig är störtdykningen?

De ekonomiska experter Svenska Yle talat med tar den ekonomiska situationen med ro. Riktningen har varit envist neråt sedan måndagen, men kan lika väl svänga nästa vecka.

Enligt Jan von Gerich, Nordeas chefsanalytiker, beror det på vad man jämför med.

– Om vi endast tittar på den här veckan har man inte sett så här starka rörelser på börsen sedan finanskrisen. Men om man tittar på börsnivån så är kurserna ännu ganska höga. De har kommit ner med lite över 10 procent och ett sådant fall ser vi nästan varje år.

Martin Paasi är inne på samma linje.

– Att börsen har störtdykt är i sig inte så allvarligt. Det som är allvarligt är oron för coronaviruset. Det handlar om vilka åtgärder man måste vidta för att få stopp på spridningen och vad de åtgärderna har för följder.

Får det här långvariga effekter på ekonomin?

Enligt experterna är det för tidigt att uttala sig om hur långvariga effekterna av coronaviruset blir på ekonomin.

– Det kommer helt säkert slå en ordentlig buckla i världsekonomin det här året, men jag tror inte att det här syns längre än ett till två år i världsekonomin, säger Martin Paasi, sparekonom på Nordnet.

Enligt Elin Agorelius är följderna svåra att uppskatta i ett så här tidigt skede eftersom forskarna vet så lite om coronaviruset.

– Vi vet till exempel inte hur stor dödligheten är. Oron kan finnas kvar ett tag till och den påverkas väldigt mycket av hur allmänheten får sin information. Är det så att vi bara hör skrämmande nyheter fortsätter folk vara försiktiga, säger Agorelius.

Jan von Gerich tror däremot inte på att effekterna kommer bli långvariga.

– Centralbankerna säger att viruset visst trycker ner aktiviteten nu på första och kanske andra kvartalet men det återhämtar vi oss från ganska snabbt.

Människor framför ett börsresultat
Bildtext Hongkongbörsen föll 2,42 procent på fredagen.

Vad ska en “helt vanlig sparare” göra med sina pengar nu?

Det beror på vilken typ av sparare man är och när man hade tänkt använda pengarna.

– Om du behöver pengarna inom de närmaste ett eller två åren råder jag att undvika börsen eftersom kursen kan fortsätta neråt. Sparar du mer långsiktigt, kanske 5–10 år, då hade jag inte oroat mig, förklarar Agorelius.

Paasi råder också till lugn och betonar börsens nyckfulla karaktär.

– Det kan hända att marknaden svänger på måndag på grund av någon nyhet och så går allt rakt upp igen. Det kan också hända att det tar en månad, ett år, knappast mer än två år på grund av corona. Poängen är att vi inte vet. Det är omöjligt att förutspå slumpmässigheter. Är du en spekulant borde du ha gjort någonting förra veckan.

Von Gerich är inne på samma linje.

– Om man som en småsparare går med på starka rörelser så är man ofta försenad. Jag skulle mana till lugn, speciellt om man sparar på lång sikt.

Enligt von Gerich kan man till och med tjäna på att coronaoron fått sitt grepp om börsen just nu.

– Tänker man långsiktigt kanske man borde fundera på att får man nu köpt aktier billigare och skulle det vara en chans att få nytta av den här rörelsen.

Diskussion om artikeln