Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kursfallet mattades av vid börserna i USA - centralbanken tros hjälpa ekonomin på traven

Från 2020
Närbild av man i kostym och glasögon, med USA:s flagga bredvid mannen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Börserna i USA avslutade veckan med det största kursfallet på en vecka sedan oktober 2008 då finanskrisen härjade. Kursfallet ses som en reaktion på det nya coronaviruset.

Aktiekurserna inledde kraftigt nedåt på fredagen, men kurserna återhämtade sig efter att den amerikanska centralbanken Federal Reserve uttalade sig om ekonomin och om bankens beredskap att vidta åtgärder.

Dow Jones-indexet tappade på fredagen 1,4 procent, S&P sjönk med 0,8 procent och Nasdaq-indexet var så gott som oförändrat.

Också globalt har börskurserna sjunkit kraftigt till följd av oron kring coronaviruset. Epidemin har stängt fabriker, drabbat leveranskedjor, minskat på resandet och lett till inställda massevenemang.

Vid Helsingforsbörsen hade OMX Helsinki 25-indexet enligt Helsingin Sanomat den sämsta veckan veckan sedan 2011.

Den amerikanska centralbankschefen Jerome Powell sa på fredagen att den amerikanska ekonomin är stark, men att det finns en risk för att coronaviruset ska drabba den ekonomiska aktiviteten.

Powell sa vidare att centralbanken noga följer läget och att banken kommer att vidta lämpliga åtgärder för att stödja ekonomin.

Powell kom inte med några löften om en omedelbar räntesänkning, men hans uttalande anses lugna placerarna och antyda att räntorna vid behov kommer att sänkas.

Bankerna Barclays och Deutsche Bank förutspår nu att centralbanken kommer att sänka räntan med 0,25 procentenheter både i mars och i april.

Diskussion om artikeln