Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Erdoğan bekräftar att Turkiet öppnat gränserna mot Europa för flyktingarna - kaotiska scener vid gränsen mot Grekland

Från 2020
Uppdaterad 29.02.2020 14:58.
Tårgas mot människomassa vid Greklands gräns - Spela upp på Arenan

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan bekräftar att landets gränser mot Europa nu öppnats för flyktingar och migranter. Grekland skickar ytterligare förstärkningar till gränserna och grekisk polis har redan drabbat samman med migranter som försöker ta sig in i landet.

Från Turkiets nordvästra hörn i provinsen Edirne utspelar sig allt mer kaotiska scener då tusentals migranter och flyktingar försöker ta sig över gränsen mot Grekland.

Grekisk polis har avfyrat tårgas mot migranterna och en del av migranterna har kastat sten mot poliserna.

Migranter flydde undan tårgasgranater i turkiska Pazarkule, vid gränsen mot Grekland, på lördagen.
Bildtext Migranter flydde undan tårgasgranater i turkiska Pazarkule, vid gränsen mot Grekland, på lördagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Redan på fredag kväll uppskattade grekisk polis att ungefär 1 200 människor hade samlats på den turkiska sidan om gränsposteringen Kastanies och att de med jämna mellanrum försökte tränga sig över gränsen.

På lördag förmiddag uppgav en grekisk regeringstalesman att man lyckats stoppa över 4 000 försök till olaglig gränsöverträdelse under de senaste 24 timmarna.

- Regeringen kommer att göra allt som krävs för att skydda landets gränser, sade regeringens talesman Stelios Petsas.

Han lovade ytterligare förstärkningar till gränserna både på land och till havs.

Migranter i Turkiet började ta sig både mot landgränsen och mot den turkiska kusten på fredagen, efter nyheten om att Turkiet nu öppnar gränserna mot Europa.

"Vi kommer inte att stänga portarna för flyktingarna"

På lördagen bekräftade alltså Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan att man öppnat gränserna för flyktingar som vill ta sig över till Europa.

- Vi kommer inte att stänga portarna för flyktingarna, sade Erdoğan i ett tal i Istanbul.

Erdoğan påstod också att 18 000 migranter redan tagit sig över gränserna och att de kan bli så många som 30 000 på lördagen. Siffrorna har inte bekräftats av några andra källor.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar om små flyktinggrupper som lyckades ta sig över landgränsen mot Grekland under natten till lördagen. Det har också visats bilder på människor som tar sig över en gränsflod i nordvästra Turkiet och andra som kommit med gummibåtar till ön Lesbos.

Migranter vandrar mot buffertzonen mellan Turkiet och Grekland i Pazarkule, i Edirne-provinsen på lördagen.
Bildtext Migranter vandrar mot buffertzonen mellan Turkiet och Grekland i Pazarkule, i Edirne-provinsen på lördagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

I ett avtal med EU 2016 lovade Turkiet att hindra flyktingar och migranter från att ta sig till Europa i utbyte mot miljardbistånd. Erdoğan har vid upprepade tillfällen hotat öppna gränserna igen och nu har han alltså gjort det.

- Vad gjorde vi i går? Vi öppnade dörrarna. Vi kommer inte att stänga dessa dörrar. Varför inte? För att EU borde hålla sina löften, sade Erdoğan.

Enligt Erdoğan är hjälpen från EU inte tillräcklig.

Flera politiska bedömare misstänker att det Erdoğan också vill ha är militär uppbackning i den situation som Turkiet hamnat i i Idlib-provinsen i Syrien, där Turkiet stöder rebeller i den sista rebellkontrollerade provinsen och där ryskstödda syriska regeringsstyrkor nu är på väg att besegra rebellerna.

Källor: AP, Reuters, AFP, Yle

Diskussion om artikeln