Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sannfinländarnas ungdomsrörelse vägrar ändra medlemsvillkoren - inom moderpartiet överväger man att grunda nytt ungdomsförbund

Från 2020
Uppdaterad 29.02.2020 13:29.
Grafik där fem män syns. I mitten Jussi Halla-aho.
Bildtext Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho (mitten) har försökt hålla Finsk ungdom i styr, vars ordförande är Asseri Kinnunen (vänster) och andra vice ordförande Toni Jalonen. Riksdagsledamöterna Juha Mäenpää och Ano Turtiainen (höger) är av annan åsikt.
Bild: Kimmo Brandt / Eduskunta, Matias Rantala / PS-Nuoret, kuvankäsittely: Ilkka Kemppinen / Yle

Sannfinländarnas ungdomsrörelse Finsk ungdom har vid sitt extraordinarie möte förkastat en regeländring som moderpartiet Sannfinländarna krävt. Regeländringen förkastades med rösterna 56-45, rapporterar Yle Uutiset.

Sannfinländarna har hotat att bryta med ungdomsrörelsen ifall den inte går med på att ändra reglerna så att röstberättigade medlemmar i Finsk ungdom måste vara medlemmar i Sannfinländarna.

Den ändrade regeln skulle ha stärkt moderpartiets grepp om ungdomsrörelsen vars medlemmar gjort utspel som har ansträngt relationen till partiet.

Möjligt att partiet grundar ny ungdomsrörelse

Yle erfar att man inom Sannfinländarna diskuterat möjligheten att partiet grundar ett nytt ungdomsförbund.

Partiets ordförande Jussi Halla-aho sade tidigare under lördagen att partiet i början av mars kommer att fatta beslut om fortsättningen.

Senare preciserade han tidtabellen för nyhetsbyrån STT. Beslutet kommer först i slutet av mars, men diskussioner om ungdomsrörelsen ska föras redan i början av månaden.

– Partiledningen ska kartlägga möjligheterna under nästa vecka eller veckan efter det. Partistyrelsen fattar ett eget beslut och de träffas nästa gång i slutet av mars, säger Halla-aho till STT.

Helsingin Sanomat rapporterar med hänvisning till Sannfinländarnas partisekreterare Simo Grönroos att partiet kommer att grunda ett nytt ungdomsförbund.

Etnonationalister och rasdebatt problem för partiet

De så kallade etnonationalisterna inom ungdomsrörelsen har orsakat problem. En del av dem talar öppet om raser och definierar finskhet utifrån hudfärgen.

Inom Sannfinländarna befarar man att inläggen om raser stämplar partiet och skrämmer bort moderata väljare.

Senast för en vecka sedan meddelade Finsk ungdoms andra viceordförande att han bland annat är fascist. Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho ansåg att det här var en öppen provokation mot partiet.

Sannfinländarnas ledning har i några års tid försökt hålla ungdomsrörelsen i schack, men utan att lyckas så bra.

Minderåriga skulle ha blivit utan rösträtt

Inom Finsk ungdom väckte regeländringen irritation i synnerhet på grund av att minderåriga personer skulle ha förlorat sin rösträtt i ungdomsrörelsen eftersom bara 18 år fyllda personer kan bli medlemmar i Sannfinländarna.

Även partiets ökade kontroll över ungdomsrörelsen väckte motstånd bland de unga.

Aktiva inom ungdomsrörelsen ansåg vidare att det är orättvist att de ungas uttalanden synas i sömmarna samtidigt som man ser mellan fingrarna på inlägg inom partiets riksdagsgrupp om främmande arter.

Sverigedemokraterna bröt med ungdomsrörelse

Situationen mellan Sannfinländarna och Finsk ungdom påminner om konflikten mellan Sverigedemokraterna och partiets ungdomsförbund. För fem år sedan bröt Sverigedemokraterna samarbetet med ungdomsrörelsen. Beslutet fattades på grund av de ungas kopplingar till extremhögern.

Artikeln är en bearbetad och förkortad översättning av Yle Uutisets artikel Fasismipuheilla kohahduttanut perussuomalaisten nuorisojärjestö avoimessa kapinassa emopuoluetta vastaan: puolueen vaatima sääntömuutos hylätty som skrivits av Matti Koivisto.

Artikeln är översatt av Lars Gustafsson