Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Veckoslutsläsning: Rekordmånga organtransplantationer, hur räknar man ut flygutsläpp och hur påverkar virus börsen?

Från 2020
Bildcollage av ett förstoringsglas som är riktat mot kondensationsstrimmorna från ett flygplan.
Bildtext Justnu är det bara en liten del av världens befolkning som flyger, men den gruppen blir allt större och vi flyger allt mer.
Bild: Henri Salonen / Yle

Här kommer lite kvällsläsning för lördagen.

453 finländare fick nya organ år 2019, vilket är ett nytt rekord. Vi följde med en organtransplantation, här kan du se en video på hur det såg ut.

Julia Sundqvist är en som genomgått en organtransplantation, två gånger faktiskt. Hon har fått ett nytt hjärta två gånger. Läs hennes berättelse här.

Storföretag dyker på börsen och priset på bland annat olja och guld sjunker. Läser man endast ekonomirubriker ser det ut som att allt håller på att gå åt skogen och fort. Vi frågade tre ekonomiexperter vilka följder coronaviruset har på ekonomin.

Funderar du på hur mycket klimatutsläpp din flygresa orsakar? Svenska Yle har testat de vanligaste utsläppsräknarna. Resultatet varierar stort beroende på om uppgifterna kommer från flygbolag, miljöorganisationer eller bolag som erbjuder klimatkompensering.

Så ett litet test lördagen till ära. Hur bra är du på att känna igen de nya vägmärkena som tas i bruk i sommar? Gör testet här.

Diskussion om artikeln