Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Joe Biden grep sista halmstrået - nu är allt upplagt för en thriller på supertisdagen

Från 2020
Uppdaterad 01.03.2020 08:09.
Bild av Joe Biden, med en analysstämpel föreställande Ville Hupa på
Bildtext Jor Biden anses ha gripit det sista halmstrået i South Carolina.

I flera veckor, kanske månader, har Joe Bidens kampanj handlat om en sak: att vinna primärvalet i South Carolina.

Och helst vinna stort, för att återupprätta trovärdigheten i en kampanj som var starkt ifrågasatt efter de första tre primärvalen. Biden landade långt bakom täten både i Iowa och New Hampshire. Trots en andraplacering i Nevada hamnade han i skuggan av segraren Bernie Sanders.

Nu grep Biden det sista halmstrået. Lördagens seger i South Carolina är dessutom klart större än vad flera mätningar antydde på förhand.

Det är de afroamerikanska väljarna - majoriteten av den demokratiska väljarkåren i South Carolina - som ger Bidens kampanj nytt liv.

Uppgifter från vallokalsundersökningarna tyder på att över hälften av afroamerikanerna röstat på Barack Obamas vicepresident.

Biden säger sig ha en speciell relation till South Carolina. Han har betonat sina långvariga personliga band till många av delstatens politiska ledare. Han har vistats i delstaten också tidigare under kampanjen när andra kandidater varit i Nevada eller New Hampshire.

Fick avgörande stöd av afroamerikansk kongressledamot

Men det kanske avgörande lyftet som garanterade storsegern i lördagens primärval fick Biden för tre dagar sedan.

Då förklarade kongressledamoten och South Carolina-politikern Jim Clyburn, som länge förhållit sig utåt sett neutral i valrörelsen, sitt offentliga stöd till Biden.

Offentliga stödförklaringar behöver inte betyda så mycket i amerikansk politik.

Men Clyburn är inte vem som helst. Han är den högst rankade afroamerikanska kongressledamoten i representanthuset och beskrivs som den mest inflytelserika demokratiska politikern i South Carolina.

Bidens seger befäster nu hans position som Bernie Sanders främsta konkurrent. Det hoppas han att ska ge momentum och attrahera väljare i de fjorton delstater som röstar på supertisdagen om några dygn.

Som dramaturgin i de amerikanska primärvalen dikterar, kan Biden efter segern nu också också se fram emot nya kampanjdonationer.

De välkomnas garanterat med öppna armar av en kampanj som enligt rapporter kämpat med en betydligt mindre kampanjkassa än konkurrenterna.

Politiska framgångar kräver ibland uthållighet.

Joe Biden har två gånger tidigare - åren 1988 och 2008 - kandiderat i presidentvalet.

Bägge gångerna slutade kampanjerna i snabb sorti.

Drygt trettio år efter sin första presidentvalskampanj vinner han nu sitt första primärval.

Allt upplagt för ett spänningsdrama på supertisdagen

Medan Bernie Sanders fortfarande kan ses som favorit också efter lördagen, vållar valresultatet i South Carolina huvudbry för åtminstone Amy Klobuchar, Elizabeth Warren och Pete Buttigieg.

Ingen i trion verkar i ljuset av gallupmätningar ha skäl till särskilt stor optimism inför tisdagen, även om Klobuchar har en god chans att vinna i sin hemdelstat Minnesota där hon är omåttligt populär.

Miljardären Tom Steyer som storsatsade på valet i South Carolina drog redan sina slutsatser efter lördagen. Han hoppade av racet efter en hedervärd kampanj.

Och hur går det för affärsmannen Mike Bloomberg som stått över de första fyra primärvalen och satsat hela sin kampanj - inklusive hundratals miljoner dollar på tv-reklam - på att nå framgång just på supertisdagen?

Mycket står på spel på supertisdagen om några dygn.

Diskussion om artikeln