Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Therese Johaug tryckte gasen i botten och avgjorde på tredje etappen – Finland stafettvåa framför hemmapubliken

Från 2020
Uppdaterad 01.03.2020 12:41.
Finlands damstafettlag kramar om varandra efter att de blev tvåa i stafetten.
Bild: Lehtikuva

Laura Mononen klarade inte av att hänga på Therese Johaug, och damernas stafett avgjordes redan på den tredje etappen. Det blåvita laget gjorde ändå en bra insats och slutade tvåa i Lahtis.

Dagens stafett i Lahtis var den andra som kördes i världscupen den här säsongen. Vid den första, i Lillehammer i december, slutade Finland på fjärde plats men den här gången fick man kliva upp på prispallen.

Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Laura Mononen och Krista Pärmäkoski gjorde en stabil insats och slutade på andra plats bakom överlägsna Norge.

– Det här var maximal utdelning för den finländska kvartetten i dag. Norge är bättre, summerar Yle Sportens expert Glenn Lindholm stafetten.

Johanna Matintalo som haft en svår vinter såg till att Finland fick en perfekt start på stafetten. Hon gjorde en strålande etapp och när hon växlade över till Kerttu Niskanen hade Finland en ledning på några sekunder.

– På det andra varvet kände jag att jag ville åka lite fortare, men vågade inte i början. I den långa stigningen var det läge att försöka ge Kerttu ett bra försprång, säger Matintalo.

Mantintalo växlar över till Niskanen.
Bildtext Johanna Matintalo var bästa på första etappen.
Bild: Lehtikuva

Niskanen fick sällskap av Sveriges Frida Karlsson och Norges Ingvild Flugstad Östberg på etappen men Finland låg fortsättningsvis i täten när Laura Mononen gick ut på den första fristilssträckan.

Mononen hade Therese Johaug mot sig på etappen och då avgjordes stafetten. Johaug stack i väg i en ruskig fart och finländskan var chanslös. Norges ledning växte till 30 sekunder efter fem kilometers åkning.

På ankaretappen hade sedan Krista Pärmäkoski en omöjlig uppgift mot Heidi Weng. Pärmäkoski och Weng åkte lika snabbt på etappen och Norges segermarginal blev 30,3 sekunder.

Finlands andralag med Anne Kyllönen, Katri Lylynperä, Susanna Saapunki och Jasmi Joensuu slutade på sjätte plats.

Resultat, stafett 4 x 5 km:

1. Norge 50.04,8
2. Finland 1 +30,3
3. Sverige +1.55,2
4. Ryssland 1.55,3
5. Tyskland +2.15,5
6. Finland 2 +2.28,4
7. Ryssland 2 +3.37,1
8. Kina +4.06,5
9. Kazakstan +4.45,0

Diskussion om artikeln