Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Slovakien går mot maktskifte efter parlamentsvalet - antikorruptionspartiet Olano segrade, fascistisk skräll uteblev

Från 2020
Antikorruptionspartiet, konservativa Olanos ledare Igor Matovič visade segertecknet under en valvaka i staden Trnava på lördag kväll.
Bildtext Olanos ledare Igor Matovič visade segertecknet under en valvaka i staden Trnava på lördag kväll.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den slovakiska oppositionen med mittenhögerpartiet Olano i spetsen har segrat i det slovakiska parlamentsvalet. Det styrande Smer-partiet har erkänt sig besegrat.

När rösterna från 96 procent av valkretsarna hade räknats ledde Olano med nästan 25 procent av rösterna mot Smer som hade 18,5 procent av rösterna.

Olanos ledare Igor Matovic har lovat gå till kamp mot korruptionen, något som återspeglades i partiets valslogan: Låt oss tillsammans besegra maffian.

Matovic säger att han tolkar valresultatet som folkets önskan om att man ska sopa rent i Slovakien så att lagen är lika för alla.

Olano ser ut att ha kunna inleda regeringsförhandlingar med stöd av andra liberala och konservativa partier.

Matovic säger att han vill vara en försoningens röst inom Visegradgruppen gentemot Europeiska unionen. Slovakien har till skillnad från Visegradländerna Ungern och Polen undvikit konflikter med EU. Också Tjeckien hör till Visegradgruppen.

Smers allierade utan mandat

Premiärminister Peter Pellegrini säger att Smers tid vid makten kan vara över. Smer har suttit vid makten under tolv av de senaste fjorton åren.

Det blev inga mandat för Smers allierade, ett parti för den ungerska minoriteten och ett nationalistiskt parti. Det här är första gången på årtionden som den ungerska minoriteten inte får några mandat.

Prognoserna att ett ytterhögerparti som beskrivits som fascistiskt och vars medlemmar gör nazihälsningar skulle gå kraftigt framåt i valet besannades inte. Folkpartiet Vårt Slovakien fick strax över 8 procent av rösterna.

Journalistmord utlösande faktor

Maktskiftet i Slovakien fick sin början med mordet på journalisten Ján Kuciak och hans flickvän Martina Kušnírová 2018.

En utredning avslöjade kontakter mellan en affärsman, som står inför rätta för att ha beställt mordet, och politiker och befattningshavare inom rättsväsendet.

Mordet ledde till stora demonstrationer i Slovakien och tvingade Smers ledare Robert Fico att avgå. Hans parti lyckades ändå hålla sig vid makten.

Diskussion om artikeln