Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Perttu Hyvärinen kroknade och Finland tappade tätkontakten i stafetten – sågar sin egen insats: ”Helt ärligt så är jag i dålig form”

Från 2020
Uppdaterad 01.03.2020 14:33.
Hyvärinen växlar över till Hakola
Bild: Lehtikuva

Perttu Hyvärinen var helt slut efter 7,5 kilometers åkning där han tappade över 20 sekunder till täten. Ristomatti Hakola hämtade in tätens försprång på sista etappen men kunde inte fajtas om en pallplacering.

Finland har gjort ett starkt världscupveckoslut i Lahtis med Iivo Niskanens seger på 15 kilometer klassiskt, Krista Pärmäkoskis tredje plats i damernas distanslopp samt en pallplacering i damernas stafett.

I herrstafetten fanns det också förhoppningar om en riktigt framskjuten placering men de infriades inte.

Lauri Vuorinen och Iivo Niskanen fanns med i täten på de två klassiska etapperna men på den första fristilssträckan tappade laget.

Perttu Hyvärinen som varit sjuk den senaste tiden kroknade på det sista varvet. Vid den sista växlingen låg Finland 21,3 sekunder efter täten då en totalt slutkörd Hyvärinen skickade i väg ankaret Ristomatti Hakola.

– Helt ärligt så är jag i dålig form. Jag har inte blivit helt frisk efter sjukdomen. Jag var väldigt dålig och besvikelsen är stor, säger Hyvärinen till Yle efter sin etapp.

Det blev söndagsåkning i täten på den sista etappen och Hakola hämtade snabbt in tätens försprång, men när farten sedan skruvades upp hade han spillt sitt bästa krut.

– Om jag skulle ha fått vila i en minut så hade jag varit en helt annan åkare. I en stafett måste alla fyra åkare ha en bra dag och förhoppningsvis har vi det i Oberstdorf nästa år, säger Hakola.

Hakola var borta ur matchen när segern skulle avgöras och Finland slutade på sjätte plats i stafetten. Johannes Hösflot Kläbo var starkast i spurten och förde Norge till seger före Schweiz.

För Juho Mikkonen, Juuso Haarala, Markus Vuorela och Lauri Lepistö som bildade Finlands andra lag blev det en tionde plats.

Resultat 4 x 7,5 km:

1. Norge 1.09.53,0
2. Schweiz + 1,2
3. Ryssland + 1,7
4. Italien + 2,4
5. Ryssland 2 + 15,2
6. Finland + 22,4
7. Tyskland + 22,4
8. Sverige +1.56,8
9. Kazakstan +2.39,6
10. Finland 2 +3.20,4