Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Veckoslutsläsning: Det här innebär livet i karantän, vi samlar in plast som aldrig förr och en intervju med Oscarvinnaren Hildur Guðnadóttir

Från 2020
Hildur Gudnadóttir och Oscar-statyetten.
Bildtext Hildur Guðnadóttir vann en Oscar för bästa filmmusik i år.
Bild: /All Over Press

Här kommer lite kvällsläsning för söndagen.

Coronaviruset sprids runt om i världen och en del människor försätts i karantän. Men vad innebär livet i karantän i Finland? Det kan du läsa mer om här.

För ungefär ett år sedan började insamlingskärl för plast dyka upp på allt fler platser och finländarna uppmuntrades att återvinna plastförpackningar. Kapaciteten hos Fortum är nu för liten för plasten som väller in. Det här leder till att någon annan måste återvinna plasten eftersom bolaget är det enda som har teknologi att automatiskt sortera ut återvinningsbar plast.

Hildur Guðnadóttir gjorde historia då hon vann en Oscar för bästa filmmusik i filmen Joker. Hon var den första kvinnan som någonsin vunnit det priset. I ett färskt samtal berättar Guðnadóttir om sin musik till Chernobyl-serien och Joker-filmen, om Island och Berlin, och om begreppet ”noise”.

Mobbarna river sönder dina kläder och skolhäften. De kastar stenar på dig när du kommer till skolan. Någon av dem pissar i dina skor. Det här är några exempel på grymheter som Marcus Rosenlund tvingades stå ut med i sin barndom. Det är lätt att förstå att mörka tankar snurrade i hans huvud.

Knappt tre år tog det tills cancern drog det längre strået. Kvar blev pappa Svante med tre ungdomar, två minderåriga. Efter ett år är sorgen efter mamma ännu stor. Men "vi fixar det", en dag i sänder, säger Svante Andström i Raseborg.

Diskussion om artikeln