Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Striderna mellan Turkiet och Syrien tilltar i Idlib - Turkiet sköt ned syriska stridsflyg

Från 2020
Brinnande vrakdelar faller mot marken mot bakgrunden av en blå himmel. Turkisk drönare sköts ned över Syrien.
Bildtext Brinnande vrakdelar faller mot marken på den film som syriska statliga medier visat på den turkiska drönaren som sköts ned över Idlib.
Bild: Reuters

I Idlib-provinsen i nordvästra Syrien pågår en militär upptrappning mellan syriska och turkiska styrkor. Syrien har bekräftat att turkiska styrkor sköt ned två syriska attackflygplan över Idlib på söndagen. Syrierna, i sin tur, lyckades skjuta ned en turkisk drönare.

Situationen i den sista rebellkontrollerade provinsen i Syrien har eskalerat dag för dag, speciellt sedan torsdag kväll då minst 33 turkiska soldater dödades i ett syriskt flyganfall där.

Turkiet hade gett Syrien en tidsfrist till slutet av februari att dra sig tillbaka från områdena kring de turkiska observationsposterna i Idlib. När den tidsfristen nu gick ut har Turkiet meddelat att man inleder en militäroperation som man döpt till "Vårskölden" i Idlib.

Enligt Turkiets försvarsminister, Hulusi Akar, är operationen en följd av förlusten av de 33 turkiska soldaterna den 27 februari. Akar sade på söndagen att offensiven är riktad mot de syriska regeringsstyrkorna, men inte direkt mot de ryska styrkor som opererar i Syrien till stöd för regeringsstyrkorna.

En turkisk soldathjälm i byn Balyun, i Idlib, där de turkiska soldaterna dödades på torsdagen.
Bildtext En turkisk soldathjälm i byn Balyun, i Idlib, där de turkiska soldaterna dödades på torsdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Efter att först ha avvisat uppgifterna, bekräftade den syriska statliga nyhetsbyrån Sana på söndag eftermiddag att två syriska attackflygplan av den ryska typen Sukhoi Su-24 skjutits ned över Idlib.

De fyra piloterna uppges vara oskadda, efter att de tagit sig ur planen med hjälp av sina katapultstolar och fallskärmar.

Det turkiska försvarsministeriet uppger att man sköt ned de syriska stridsflygen och anföll luftvärnssystem efter att syriska styrkor skjutit ned en turkisk drönare.

Enligt Syriska människorättsobservatoriet har 74 syriska soldater dödats i turkiska drönartillslag sedan fredagen.

Syrien har meddelat att man stänger luftrummet över Idlib-provinsen och att alla flyg som kränker syriskt luftrum kommer att skjutas ned.

Sent på söndag eftermiddag rapporterade den statliga turkiska nyhetsbyrån Anadolu att Turkiet också anfallit den syriska militärflygplatsen Nairab i provinsen Aleppo och att den skulle ha lämnats "obrukbar".

Erdoğan och Putin ska mötas i Moskva

Just nu förbereds ett möte mellan Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och Rysslands president Vladimir Putin i Moskva. Enligt Kremls talesman Dmitrij Peskov kan mötet bli av antingen på torsdag eller fredag. Det är situationen i Idlib som ska diskuteras.

De två ländernas utrikesministrar har talat med varandra i telefon på söndagen inom ramen för de här förberedelserna.

Turkiet, som stöder jihadist- och rebellgrupper i Idlib vill undvika att hamna på direkt kollisionskurs med Moskva. Ryssland stöder ju Assadregimen och regeringens offensiv mot rebellerna i Idlib.

Den ryskstödda regeringsoffensiven i Idlib har tvingat uppemot en miljon människor på flykt norrut mot den turkiska gränsen.

Då Erdoğan på lördagen bekräftade att han beslutat att öppna de turkiska gränserna för de flyktingar och migranter som vill ta sig in i EU, så hänvisade han just till situationen i Idlib. Enligt honom kan Turkiet inte hantera ännu en flyktingvåg därifrån.

Enligt många politiska bedömare skulle han helst också vilja få militär uppbackning från väst i den situation som Turkiet nu försatt sig i i Idlib.

EU:s utrikesministrar kallas till möte

Europeiska unionen har kallat medlemsländernas utrikesministrar till ett krismöte på grund av konflikten i Syrien.

Utrikesministrarna ska träffas nästa vecka.

Källor: AP, Tass, Reuters, Yle

Diskussion om artikeln