Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Fyra skolklasser, flera lärare och juniorfotbollslag i karantän efter coronasmitta i Helsingfors

Från 2020
Uppdaterad 01.03.2020 22:11.
HUS överläkare Asko Järvinen: "Smittorisken i Finland är liten" - Spela upp på Arenan

Tre personer i Helsingfors har smittats av coronaviruset, meddelade Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt på söndagen. En av de smittade är ett barn som haft närkontakt med 130 personer.

Av de tre personerna är en i pensionsåldern och en i skolåldern. De fallen hänger ihop med en finländsk kvinna som konstaterades bära på coronaviruset i fredags.

Det tredje fallet hänger ihop med en annan finländsk kvinna som i onsdags konstaterades smittad. Den smittade kvinnan hade närkontakt med 15 personer. Alla har nåtts och är i karantän.

Båda kvinnorna har rest i norra Italien.

De totala smittofallen i Finland är nu sex till antalet. Den första smittade var en kinesisk turist som rest till Finland. De övriga smittade finns i huvudstadsregionen.

Drygt 90 coronatest har gjorts i Finland.

– Alla kontakter till de sex fallen är kända. Det finns inte smittor som vi inte känner till. Smittorisken i Finland är liten, säger överläkare Asko Järvinen vid HUS.

Runt 90 000 är smittade just nu världen över.

Barnet har haft kontakt med 130 personer

En av personerna som bär på smittan har rört sig i Viks övningsskola där han är elev. Han har också varit på fotbollsträning. Han har haft närkontakt med 130 personer. De är i karantän.

Till den gruppen hör fyra skolklasser (6A, 6B, 6C och 4B) på totalt 100 elever, en grupp lärare och HJK:s juniorfotbollslag -07 blå.

– Det smittade barnet hade väldigt lindriga symptom då han var i skolan under onsdagen. Risken för att de som är i karantän insjuknar är inte stor, säger överläkare Asko Järvinen vid HUS.

Skolans rektor, Tapio Lahtero, säger att man tillsammans med HUS och THL utrett alla som barnet haft kontakt med i skolan. Det gäller de som han haft undervisning med, haft kontakt med i matsalen och så vidare.

– Alla elever och föräldrar till elever vid skolan har fått meddelande om smittofallet och hur de ska agera, till exempel om de upplever symptom, säger Lahtero.

Jan Vapaavuori, Asko Järvinen och Taneli Puumalainen står på en rad.
Bildtext Jan Vapaavuori, Asko Järvinen och Taneli Puumalainen.
Bild: Lehtikuva

– Största delen av skolans elever löper ingen större risk för att insjukna i coronaviruset, säger överläkare Järvinen.

De elever och lärare som barnet haft kontakt med är i karantän i två veckor, berättar Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.

Test görs inte på symptomfria

Han säger att man inte testar symptomfria personer för coronaviruset.

Till symptomen hör huvudvärk, hosta, halsont, feber och andningssvårigheter, enligt Taneli Puumalainen vid THL.

– Risken att insjukna är inte stor. Om man inte har symptom kan man leva som normalt: gå på jobb och gå till skolan. Om man får symptom ska man ta kontakt med sin hälsovårdscentral och diskutera om det finns behov av att testa sig för coronaviruset, säger han.

Överläkare Asko Järvinen uppmanar de som är i karantän att tvätta sina händer noggrant och ha egen handhandduk.

Beredskap och nytt rådgivningsnummer i Helsingfors – invånarna behöver inte vara oroliga för corona

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori säger att en krisgrupp har grundats för coronaviruset i staden. Coronaviruset är ingen resursfråga för staden, säger han.

– Helsingfors är beredd på att agera i fall om coronaviruset.

Vapaavuori om coronaläget i Helsingfors: "Jag litar på vad våra hälsomyndigheter har kommit överens om" - Spela upp på Arenan

I morgon blir det också möjligt för helsingforsare att ringa ett rådgivningsnummer om coronaviruset, berättar överläkare Timo Lukkarinen vid Helsingfors stad.

– Det tas i bruk klockan nio i morgon, måndag, och är till för dem som misstänker att de har coronaviruset och för dem som har symptom. Numret är också till för dem som misstänker att de exponerats för viruset, antingen i Finland eller utomlands.

Numret till rådgivningen är 09 31010024.

Behöver man som helsingforsare vara orolig för att smittas av viruset?

– Inte enligt min åsikt. Vi känner till alla smittofall och vi litar på att finländarna hålls i karantän och inte sprider smittan vidare. Från den här smittokedjan borde det inte komma nya fall som vi inte känner till, säger överläkare Järvinen till Svenska Yle.

– Någon större risk i dagens läge finns inte, men samtidigt måste man ta i beaktande att situationen lever hela tiden överallt i världen så man kan ju aldrig vara säker på vad som händer i framtiden, säger Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori till Svenska Yle.

Tre anställda vid Terveystalo i karantän – behandlade smittad

Den finländska kvinnan som bekräftades bära på coronasmittan i fredags har besökt sin företagshälsovård Terveystalo, vilket har lett till att tre anställda nu är i karantän.

Det är fråga om kliniken i Östra centrum och Hertonäs i Helsingfors.

De tre anställda är i karantän i två veckor. De visar inga symptom på coronavirus och mår bra.

Svenska Yle rapporterade live: