Bönderna blir bara äldre: "Utan ny tillväxt går livsstilen en långsam död till mötes"
Gårdarna i vårt land blir bara färre och samtidigt blir bönderna bara äldre - en oroande trend som måste brytas ifall vi vill ha inhemskt producerad mat också i framtiden.
Nya siffror från Naturresursinstitutet Luke visar att jordbrukarna i Finland bara blir äldre. I fjol låg medelåldern på 53 år och enbart 16 procent av de verksamma jordbrukarna var under 40.
– Det är inga överraskande siffror, men ack så beklagligt. Det är en oroväckande trend och kanske inte nu ett problem, men snart kan det bli väldigt problematiskt om det inte finns unga som vill ta över gårdar där jordbrukarna börjar vara mycket gamla, säger grönsaksodlaren Anders Abrahamsson i Kimitoön.
Enligt statistiken från Luke är få unga i dag intresserade av att bli jordbrukare. Intresset går naturligtvis i vågor men trenden har varit nedåtgående redan i flera år.
Statistiken visar också att flera av de verksamma jordbrukarna i dag är över 70 år.
– Jag tror att en delorsak till att unga inte vill bli jordbrukare är att bönderna redan länge beaktats som miljöbovar. Ingen vill börja arbeta inom en bransch som sägs smutsa ned miljön och vårt naturarv, säger Abrahamsson.
Ekonomin bär inte längre
En annan orsak kan vara det ekonomiska läget som försämrats inom jordbruket.
– Det gäller att klara av förändringar och att det ibland kan gå väldigt bra och ibland väldigt dåligt. I fjol hade vi rekordskördar men i år ser det sämre ut och det här är något man måste beakta då man gör upp framtidsplaner, säger Claus Blomberg som driver familjegården i Kimito.
Blomberg arbetade tidigare med familjegården vid sidan av sitt dagsarbete.
– I höstas valde jag att satsa helhjärtat på att bli bonde och man får väl se om det går vägen eller inte. Om ett par år ser jag om chansningen lyckades och om jag kan få min utkomst från jordbruket, säger Blomberg.
Enligt Blomberg passar arbetet som jordbrukare inte alla och han rekommenderar att fundera noga ifall man har planer att ta över en gård.
– Det kan vara tufft men samtidigt är det mycket givande att se hur marken ger föda och hur man odlar marken under sig. Att vara bonde är helt enkelt en livsstil med allt vad det innebär, säger Blomberg.
Specialisering kan ge ekonomisk trygghet
För att öka intresset för branschen skulle det behövas en ekonomisk injektionsspruta för att få liv i många gårdar i vårt land anser Abrahamsson.
– Det är möjligt och krävs att man vågar satsa och specialisera sig. Friskt vågat är hälften vunnet och vi här på vår gård har lyckats skapa nya ben att stå på, säger Abrahamsson.
Enligt Abrahamsson har man satsat på specialgrönsaker såsom kummin och andra växter och det har visat sig vara en bra satsning.
– Att vi dessutom har byggt ett bageri som nu utvidgas har gett gården en ekonomisk trygghet. Går någon av verksamheterna back ett år så kan de andra verksamheterna täcka den förlusten, säger Abrahamsson.
Men det gäller att ha framtidstro och satsa för annars kan det bli tuffa tider.