Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nasa: Mängden kvävedioxid i luften Kina har minskat märkbart

Från 2020
Programmet är inte längre tillgängligt
Luftföoreningarna har minskat kraftigt i Kina - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Data från den amerikanska rymdstyrelsen Nasas och europeiska rymdorganisationen Esas satelliter visar att halterna av den giftiga gasen kvävedioxid märkbart har minskat över Kina. Det rapporterar Nasas Earth Observatory.

Det finns enligt Nasa bevis för att de minskade halterna åtminstone delvis har att göra med den minskade ekonomiska aktiviteten i Kina i och med utbrottet av den nya virussjukdomen covid-19.

Bilderna och videoklippet här intill visar mängden kvävedioxid, en giftig gas, som släpps ut av motorfordon, kraftverk och fabriker. En liknande minskning har noterats för ozon.

Karton som visar mängden luftföroreningar i Kina
Bildtext Till skillnad från läget 2019 ökade mängden kvävedioxid inte efter det kinesiska nyårsfirandet 2020. Nyårsfirandet i Kina pågår i två veckor och hela perioden med olika fester kring nyåret pågår i 40 dagar.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Forskarna har jämfört läget under perioden 1–20 januari och mellan den 10 och 25 februari i år. De har också jämfört läget under 2019 och 2020.

Under perioden 1–20 januari hade Kina inte ännu tagit i bruk olika karantänsåtgärder, medan åtgärderna var i kraft i februari i år.

Miljontals människor försattes i karantän, fabriker stängdes och trafiken och resor begränsades.

Enligt vetenskapsmän vid Nasa kunde minskningen av kvävedioxidhalterna först ses i området kring Wuhan och senare runtom i Kina.

Forskaren Fei Liu vid Nasa säger att halterna av kvävedioxid i luften gradvis minskade i flera länder efter finanskrisen 2008.

Källor: Nasa, BBC

Diskussion om artikeln