Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Greklands premiärminister: Försök inte komma in i landet olagligt, ni kommer att vändas tillbaka

Från 2020
Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis håller tar vid ett podium. Bakom honom ser man en EU-flagga och Greklands flagga.
Bildtext Kyriakos Mitsotakis, Greklands premiärminister, varnar migranter som försöker ta sig in till Grekland.

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis har uttalat sig om läget vid gränsen till Turkiet. Han säger bland annat att Grekland inte kommer att acceptera några nya asylansökningar på en månad.

Mitsotakis varnar migranter som försöker ta sig in i Grekland från Turkiet.

– Försök inte komma in i landet olagligt, ni kommer att vändas tillbaka, säger han i ett uttalande.

Han säger att man vidtar avskräckande åtgärder vid gränsen och att gränsen kontrolleras och skyddas till max.

Grekiska myndigheter har bland annat installerat ett system där utlänningar får ett sms om de rör sig för nära gränsen som lyder: "Grekland har maximerat säkerheten vid gränsen. Försök inte ta dig över gränsen olagligt".

Myndigheter har använt tårgas och vattenkanoner under söndagseftermiddagen för att driva tillbaka grupper som försökt ta sig över gränsen. Migranter har kastat stenar och andra objekt tillbaka, vilket ledde till att en polis skadades.

– Vi skyddar gränsen till Grekland och Europa med hårda tag, säger landets vice försvarsminister Alkiviadis Stefanis i en intervju för Skai TV.

Premiärministern besöker kaotisk gräns på tisdag

Premiärministern meddelade dessutom att han ska besöka gränsen till Turkiet tillsammans med Europeiska rådets ordförande, Charles Michel, på tisdag.

Utöver det här säger han att Grekland inte kommer acceptera några nya asylansökningar under en månads tid framöver.

En talesperson för landets regering säger att migranter som samlats vid gränsen mellan Turkiet och Grekland är "brickor" som Turkiet placerat där för att utöva diplomatisk press.

Enligt grekiska myndigheter stoppades 10 000 turkiska försök att ta sig över gränsen under lördagen och ytterligare 5 500 under söndagen.

Källor: Reuters, AFP, AP

Diskussion om artikeln