Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pete Buttigieg hoppar av presidentkampanjen - motiverar sitt beslut med ansvarskänsla

Från 2020
Uppdaterad 02.03.2020 09:13.
Pete Buttigieg under sin sista kampanjdag på söndagen i Selma, Alabama.
Bildtext Pete Buttigieg under sin sista kampanjdag på söndagen i Selma, Alabama.
Bild: AFP / Lehtikuva

I USA har den tidigare borgmästaren i staden South Bend, Pete Buttigieg, nu meddelat att han ger upp sitt försök att bli Demokraternas presidentkandidat. Hans beslut anses gynna den förre vicepresidenten Joe Biden inför "supertisdagen".

Buttigieg motiverade sitt beslut med ansvarskänsla. Enligt honom är det bäst för honom att kliva åt sidan, i syfte att ena amerikanerna och Demokratiska partiet och för att besegra Donald Trump i presidentvalet i höst.

- Det är vårt ansvar att överväga konsekvenserna av att fortsätta delta i det här loppet. Vårt mål har alltid varit att hjälpa till att ena amerikanerna, besegra Donald Trump och vinna en ny era för våra värderingar, sade Buttigieg inför jublande anhängare i South Bend, Indiana på söndag kväll, lokal tid.

- Vi måste erkänna att i det här skedet av primärvalsracet, är det bästa sättet att förbli trogen de här målen att nu kliva av och hjälpa vårt parti och vårt land att enas, tillade han.

Pete Buttigieg vinkade till sina anhängare då han avslutade sitt tal i South Bend, Indiana på söndag kväll.
Bildtext Pete Buttigieg vinkade till sina anhängare då han avslutade sitt tal i South Bend, Indiana på söndag kväll.
Bild: AFP / Lehtikuva

Exempelvis New York Times ser Buttigiegs "förkrossande" förlust i helgens primärval i South Carolina som den främsta anledningen till hans avhopp. Han anses ha svårt att nå afroamerikanska och latinoväljare och de utgör en viktig del av Demokraternas väljarkår.

I South Carolina fick Buttigieg bara 8,2 procent av rösterna, medan vinnaren Joe Biden fick hela 48 procent av rösterna.

Buttigiegs avhopp kan gynna Biden

Buttigieg vann överraskande, men mycket knappt över Bernie Sanders i Demokraternas första nomineringsval i Iowa. Framgångens sötma där förtogs av rösträkningskaoset som följde. Buttigieg lyckades inte heller locka till sig kampanjpengar i den mån som han kanske skulle ha fått om rösträkningen i Iowa hade förlöpt som den borde.

I följande primärval i New Hampshire kom Buttigieg tvåa, men Sanders segermarginal var liten.

I Nevada i förra veckan vann Sanders däremot stort och Buttigieg fick nöja sig med en tredje plats efter både Sanders och Biden och slutligen i South Carolina hamnade han alltså på fjärde plats.

Buttigieg har setts som en moderat mittenkandidat och han och Biden har tävlat om samma väljare. Därför anses Buttigiegs avhopp nu kunna gynna Biden inför "supertisdagen" i morgon, då 14 delstater håller primärval och nomineringsval.

Nu är de demokratiska presidentaspiranterna bara fem kvar då både Buttigieg (andra från vänster) och affärsmannen Tom Steyer (längst till höger) har hoppat av racet.
Bildtext Nu är de demokratiska presidentaspiranterna egentligen bara fem kvar då både Buttigieg (andra från vänster) och affärsmannen Tom Steyer (längst till höger) har hoppat av racet.

En annan mittenkandidat som kan gynnas av Buttigiegs beslut är Amy Klobuchar.

Buttigieg har flera gånger sagt att han anser Sanders vara allt för radikal och exempelvis under valdebatten i South Carolina varnade han för att Sanders inte kan segra över Trump i höstens presidentval. Dessutom menade han att Sanders eventuella presidentkandidatur också kunde leda till att Demokraterna förlorar sin majoritet i representanthuset.

Den 38-årige krigsveteranen Buttigieg var den yngsta kandidaten i Demokraternas primärval. Han har redan gjort historia bland annat för att han var den första öppet homosexuella presidentaspiranten för något av de två stora partierna.

Pete Buttigieg kysste sin man Chasten Buttigieg innan han höll talet där han meddelade att han hoppar av presidentkampanjen.
Bildtext Pete Buttigieg kysste sin man Chasten Buttigieg innan han höll talet där han meddelade att han hoppar av presidentkampanjen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Efter att affärsmannen Tom Steyer också har hoppat av kampen om kandidatnomineringen så är Demokraternas presidentaspiranter nu fem kvar: Den förre New York City-borgmästaren Michael Bloomberg, Massachusetts-senatorn Elizabeth Warren, senatorn från Vermont Bernie Sanders, den förre vicepresidenten Joe Biden och Amy Klobuchar som är senator från Minnesota. I princip finns också en sjätte aspirant, men hennes understöd är såpass lågt att hon inte har någon som helst chans. Krigsveteranen Tulsi Gabbard har ändå inte hoppat av kampanjen ännu.

Artikeln uppdaterades kl.09.15 med uppgiften om den sjätte kandidaten Tulsi Gabbard.

Källor: AP, Reuters, AFP, New York Times, NBC, CNN

Diskussion om artikeln