Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Greker befarar "invasion" av migranter - öbor på Lesbos motar bort flyktingar med störar och glåpord

Från 2020
Uppdaterad 02.03.2020 08:57.
Flyktingar försöker ta sig i land på Lesbos - Spela upp på Arenan

"Far tillbaka, stick härifrån, försvinn", ropade invånare på Lesbos till flyktingar i en gummibåt på söndagen. Några av öborna gav sig också på en utländsk journalist som fotograferade incidenten.

Åtminstone 600 migranter och flyktingar anlände från den turkiska kusten till de grekiska öarna Lesbos, Chios och Samos bara under några timmar på söndag morgon, enligt grekisk polis.

I hamnen i Thermi, på nordöstra Lesbos, försökte några invånare mota bort en gummibåt med tiotals flyktingar ombord. De försökte puffa bort båten med störar och uppmanade flyktingarna att vända tillbaka till Turkiet.

Videon på incidenten visar att en del av de unga männen också gav sig på en utländsk journalist som fotograferade incidenten. Medan en lokal kvinna försöker försvara journalisten så kastar männen journalistens kamera i havet.

Invånare på Lesbos och Chios har tidigare drabbat samman med grekisk kravallpolis då de protetesterat mot byggen av nya slutna flyktingförvar på öarna.

Totalt fanns ungefär 38 000 flyktingar i och omkring överfulla läger på de här öarna, redan innan Turkiet öppnade gränserna för flyktingarna på fredagen.

"Vad gör Europa?"

En del migranter och flyktingar har också lyckats ta sig i gummibåtar över gränsfloden Evros, mellan nordvästra Turkiet och nordöstra Grekland.

En grupp migranter som lyckades ta sig över gränsfloden Evros hoppade i land på grekisk mark på söndagen.
Bildtext En grupp migranter som lyckades ta sig över gränsfloden Evros hoppade i land på grekisk mark på söndagen.

- Det här är en invasion, sade Giorgos Karampatzakis, som är borgmästare i småstaden Marassia nära floden Evros.

- Vad gör Europa, vilka åtgärder vidtar EU, frågade Marassia-bon Yannis Siskoglou av nyhetsbyrån AFP:s utsände.

Efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan beslutade att öppna landets gränser mot Europa har de flesta migranter och flyktingar som gav sig iväg mot gränserna ändå fastnat vid landgränsen mellan Turkiet och Grekland.

Enligt Internationella organisationen för migration IOM befann sig över 13 000 flyktingar och migranter vid de turkiska gränsövergångarna i Pazarkule och Ipsala redan på fredag kväll. Tusentals fler har tagit sig till den 212 kilometer långa gränsen under helgen.

Migranter och flyktingar samlade i buffertzonen mellan Turkiet och Grekland i Pazarkule på lördagen.
Bildtext Migranter och flyktingar samlade i buffertzonen mellan Turkiet och Grekland i Pazarkule på lördagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Sveriges radios utsände rapporterar om hur oron sprider sig bland invånarna i den grekiska gränsorten Kastaniés då de hör hur kravallpolis drabbar samman med en del av migranterna som fastnat i gränszonen mellan Kastaniés och Pazarkule.

- Vi känner oss rädda, det här kommer inte sluta väl, säger Giota Chrisofidou till SR. Hon bor nära den grekiska gränsstationen.

Alla vill migranterna väl, men ingen vill ta hand om dom

Borgmästaren i Kastnaiés tycker att EU borde hjälpa till mer och anklagar EU för hyckleri.

- Alla vill migranterna väl, men ingen vill ta hand om dom, säger borgmästaren Stavros Giamalidis till SR.

Premiärminister Kyriakos Mitsotakis har meddelat att Grekland höjer säkerheten vid gränserna och att man inte kommer att acceptera några nya asylansökningar alls under en månad.

Källor: Reuters, AFP, SR, Yle

Diskussion om artikeln