Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Australisk rapport: Kina förflyttar uigurer för att tvångsarbeta i fabriker

Från 2020
Turkar och uigurer i landsflykt demonstrerade nyligen i Istanbul mot interneringslägren i Xinjiang
Bildtext Uigurer i landsflykt har tidigare demonstrerat mot integreringslägren.
Bild: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Enligt en rapport av Australian Strategic Policy Institute (ASPI) har Kina tvångsförflyttat 80 000 uigurer från interneringsläger i provinsen Xinjiang till fabriker. Största delen av de förflyttade är kvinnor.

Flera av världens mest kända märkestillverkare inom teknologi-, textil- och bilbranschen anklagas för att utnyttja den etniska minoriteten uigurer som tvångsarbetskraft i kinesiska fabriker.

Fabrikerna ligger allmänt långt från orter där människor bor, utanför arbetstid blir arbetarna ideologiskt skolade, rörelse begränsas och de bor i en delad sovsal, berättar rapporten.

Kina har stängt in uppemot en miljon mestadels muslimska uigurer i olika interneringsläger i Xinjiang. Kina kallar dem för omskolningsläger och enligt ASPI skulle det här vara nästa steg i de så kallade omskolningslägren.

Enligt Kina är det inte frågan om fångläger

De uppemot 80 000 uigurerna har enligt rapporten flyttats till fabriker som tillverkar produkter för bland annat Apple, BMW och Volkswagen, Sony, Huawei, Samsung och Nike.

Bland annat har BBC och Washington Post rapporterat om företag som tillverkar sina produkter i de här fabrikerna i Kina.

Enligt Nikes respresentant är det i hela deras produktionskedja förbjudet att använda fångar eller att människor som tvingats arbeta, skriver Washington Post.

Enligt Apples representant har företaget inte bekantat sig med rapporten, men strävar mot att säkerställa att alla personer i produktionskedjan “får respekten och uppskattningen de förtjänar”, skriver BBC.

Kinas regering har hävdat att lägren där uigurerna befinner sig inte är fångläger. Enligt myndigheter erbjuder de frivillig skolning och bland annat utbildning i mandarin och arbetsfärdigheter.

Uigurerna är ungefär 40 procent av befolkningen i Xinjiang.

Källa: STT, BBC, Washington Post