Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa centralsjukhus firade omfattande jour – Yle sände direkt

Från 2020
Uppdaterad 02.03.2020 14:35.
Vasa centralsjukhus firar den omfattande jouren med kaffe och tårta för alla invånare - Spela upp på Arenan

På måndagen firade Vasa centralsjukhus att man sedan i år är ett sjukhus med omfattande jour. Hundratals personer deltog i festligheterna, där sjukhuset bjöd på kaffe och tårta.

Sjukvårdsdistriktets direktör Marina Kinnunen säger att man på det här viset ville tacka befolkningen för det stöd man fått i den flera år långa kampen för att få den eftertraktade jourstatusen till sjukhuset.

Bjudningen ägde rum i sjukhusets huvudentré. På plats och höll tal var justitieminister Anna-Maja Henriksson (sfp) och omsorgsminister Krista Kiuru (sdp), samt riksdagsledamöterna Joakim Strand (sfp) och Kim Berg (sdp).

- Alla de otaliga timmar av arbete som vi har lagt ner, dom var värt det. Nu är 12+1 ett faktum. Rättvisan segrade efter en lång och mödosam kamp, sa Anna-Maja Henriksson då hon i sitt festtal blickade tillbaka på den politiska och folkliga kampen för att göra VCS till det trettonde sjukhuset med omfattande jour.

Manifestation för Vasa centralsjukhus på torget i Vasa.
Bildtext I oktober 2016 var kampen för omfattande jour vid VCS i full gång. Tusentals österbottningar slöt upp till demonstration på Vasa torg.
Bild: Yle/Anna Ruda

- Kampen innehöll inte minst långa och ensamma nätter då vi ur svenska riksdagsgruppen kämpade på i plenisalen, bara för att sedan ändå röstas ner. Då fick man kraft ur känslan vi alla tillsammans hade upplevt under demonstrationen på Vasa torg, sa Joakim Strand.

Omsorgsminister Krista Kiuru konstaterade i sitt tal att det inte är så mycket som har förändrats vid Vasa centralsjukhus, men att den omfattande jouren fungerar som en garant inför framtiden.

Diskussion om artikeln