Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finnair slutar med sin tjänst för utsläppskompensation - Polisstyrelsen tolkar att den bryter mot lagen

Från 2020
Uppdaterad 02.03.2020 16:11.
Finnairin lentokone Joensuun lentoaseman vieressä.
Bildtext Finnair förnyar sin klimatkompensationstjänst.
Bild: Heikki Haapalainen / Yle

Finnair meddelar i ett pressmeddelande att företaget slutar med sin populära utsläppskompensation- och biobränsletjänst, där kunderna erbjuds kompensera för flygens utsläpp.

Det här för att polisstyrelsen betraktar att det här erbjudandet Finnair haft om utsläppskompensation och köp av biobränsle faller under penninginsamlingslagen. Företag får inte bedriva penningsinsamling.

- Det här är synd för våra kunder, då det har funnits ett klart intresse av att minska koldioxidavtrycket och tjänsten har blivit populärare hela tiden. Tillsammans har våra kunder kompenserat närmare 6 900 ton koldioxid, säger Finnairs hållbarhetschef Anne Larilahti.

Tidigare har Finnairs kunder genom tjänsten kunnat köpa biobränsle och stöda Nordiska miljöfinansieringsbolagets (NEFCO) projekt för att minska utsläppen i Moçambique.

Pengarna har gått oavkortat till biobränsleinköp och utsläppsminskningsprojektet, vilket stöder användning av bränsleeffektiva spisar i Moçambique.

Finnair ska nu förändra sin tjänst genom att i framtiden erbjuda tjänsten i samband med biljettköp. Tidigare har tjänsten inte ingått i biljettköpet.

- Våra kunder har en stark vilja att göra ansvarsfulla val och vi vill ta med dem i arbetet att minska koldioxidutsläppen. Vårt önskemål är att i det långa loppet bli koldioxidneutralt, säger Larilahti.

Spisarna har kritiserats

Projektet har tidigare kritiserats för att vara ineffektivt. Journalister på Politiken besökte fem byar i Kenya som fick ta del av spisarna som delades ut.

Politiken har intervjuat 37 familjer som ingått i spisprojektet. Alla har svarat att de inte använder spisarna som skulle stå för utsläppsminskningarna.

Flera känner inte heller till att de ingår i projektet och att det är meningen att deras minskade eldning ska kompensera för fossila utsläpp i västvärlden.

- När jag kommer hem från åkrarna efter en lång dag och barnen är hungriga har jag inte tid att värma den idiotiska spisen. Den är obrukbar och för långsam, säger en man till Politiken.

Artikeln uppdaterad 16:10 med Politikens avslöjanden om att spisarna inte används.

Diskussion om artikeln