Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tredje parlamentsvalet i Israel på ett år - "Känner stor skam för gallan och smutskastningen i kampanjen"

Från 2020
Uppdaterad 02.03.2020 13:13.
Även väljare som har smittats av coronaviruset deltar i måndagens parlamentsval i Israel.
Bildtext Även väljare som har smittats av coronaviruset deltar i måndagens parlamentsval i Israel. Virusepidemin befaras leda till ett lägre valdeltagande än vanligt.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

Israel håller sitt tredje parlamentsvalet inom ett år, men det politiska dödläget befaras fortsätta eftersom premiärminister Benjmain Netanyahus högerblock Likud och ex-generalen Benny Gantz centerkoalition Blåvitt har ungefär lika stort stöd i opinionsmätningar.

Israels långvarigaste premiärminister Benjamin Netanyahu hoppas få ett slut på den långvariga politiska krisen genom att få en betryggande majoritet i parlamentet.

Opinionsmätningar tyder i alla fall på att det inte kommer att lyckas denna gång heller och att inget partiblock får 61 mandat, eller egen majoritet i parlamentet.

Den förre generalstabschefen Gantz anser att Netanyahu inte längre ska tillåtas att leda regeringen eftersom han har åtalats bland annat för mutbrott och bedrägeri.

Rättegången mot Netanyahu ska inledas den 17 mars och premiärministern kämpar nu för sitt politiska liv i hopp om åtalsimmunitet.

Varken Likud eller Blåvitt har lyckats bilda regering och de vägrar fortfarande att samarbeta med varandra.

Netanyahu föreslog efter det förra valet i höstas att han och Gantz kunde turas om som premiärministrar men det gick Gantz inte med på. Gantz har sagt att han kan tänka sig regeringssamarbete med Likud, men endast om Netanyahiu stiger åt sidan.

Den omstridde förre utrikes- och försvarsministern Avigdor Lieberman som kan bli kungamakare efter valet, har inte ännu utlovat sitt stöd för någon av premiärministerkandidaterna.

Benjamin Netanyahu och Benny Gantz
Bildtext Valet står mellan premiärminister Benjamin Netanyahu och oppositionsledaren, ex-generalen Benny Gantz.
Bild: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Araber kan också avgöra

Både Gantz och Netanyahu vägrar också att bilda regering med arabpartier, som har ökat sitt understöd i de två föregående valen och som hoppas bli tungan på vågen efter valet.

Araber och palestinier deltar allt mer aktivt i israeliska parlamentsval och arabpartierna kan mycket väl öka sitt understöd ytterligare på grund av anhängarnas utbredda missnöje med den nationalistiska högerregeringens vägran att arbeta för en tvåstatslösning mellan Israel och palestinier.

Valdeltagandet kan bli helt avgörande för utgången, för allt tyder på en stor valtrötthet bland väljarna. Valrörelsen har varit ovanligt lam och det har till exempel satts upp betydligt färre valaffischer än tidigare.

Den pågående virusepidemin befaras dessutom bidra till att valdeltagandet blir lägre än vanligt. 15 särskilda, isolerade vallokaler har reserverats för insjuknade och väljare som har satts i karantän.

Israels president Reuven Rivlin säger att han känner skam för de ovanligt smutsiga kampanjerna inför valet.
Bildtext Israels president Reuven Rivlin säger att han känner skam för de ovanligt smutsiga kampanjerna inför valet.

Slut på smutskastning

Likud och Blåvitt anklagar också varandra för att sprida falska rykten om epidemin för att skrämma deras anhängare från att delta i valet.

- Jag hoppas att vi idag får ett slut på smutskastningen och lögnerna, sa Gantz då han röstade på måndagen.

Netanyahu uppmanade också folk att gå och rösta trots falska rykten som är i omlopp-

- Gå och rösta, virusepidemin är helt under kontroll och det är tryggt att rösta, försäkrade Netanyahu.

President Reuven Rivlin som utser regeringsbildaren efter valet, fördömer också valkampanjen som enligt honom var ovanligt smutsig.

-Vi förtjänar inte ännu en avskyvärd och smutsig kampanj som denna som slutar idag. Vi förtjänar en regering som arbetar för oss alla, sade Rivlin då han röstade i Jerusalem.

Presidenten sa inte exakt vad han ansåg problematiskt men till exempel tidningen Haaretz skrev att "valkampanjen slog alla kända rekord vad gäller smutskastning, slem och galla."

- Valdagen är vanligtvis en festdag, men sanningen är att det inte finns någon anledning att fira. Jag känner bara stor skam då jag möter medborgare, beklagade Reuven Rivlin.

Källor: Reuters, AP

Diskussion om artikeln