Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Teater: Sailor och Pekka rockar loss i vardagen

Från 2020
På bilden en scen ur föreställningen Sailor & Pekka där en tapetförsäljare talar till Sailor och Pekka.
Bildtext Tapetförsäljaren vet vad han talar om. Sailor och Pekka lyssnar och lär.
Bild: Janne Vasama

Ljuvligt!, tänker recensenten Sonja Vuori genom hela föreställningen Sailor och Pekka. Ensemble Bulleribock och Viirus har tillsammans skapat ännu en underbar teaterupplevelse för barn.

Det är omöjligt att inte charmas av Sailor, Pekka och fru Johansson på äventyr mitt i sitt vardagliga liv. Pjäsen för barn i åldern 5 till 11 baserar sig på Jockum Nordströms älskade böcker och är dramatiserad av Oskar Pöysti och regisserad av Lidia Bäck.

Meri Anna Hulkkonen och Robert Kock var ett förtjusande par redan i barnpjäsen Berättelser 1-2-3-4, och deras känsliga samspel fortsätter nu som sjöman och hund.

På bilden syns skådespelarna Robert Kock, Matti Raita och Meri Anna Hulkkonen som spelar i föreställningen Sailor och Pekka.
Bildtext Robert Kock, Matti Raita och Meri Anna Hulkkonen ger järnet i föreställningen Sailor och Pekka.
Bild: Janne Vasama

Matti Raita står för den ena lustigare karaktären efter den andra – ibland verkar han själv så road att han knappt kan hålla masken. Raita har också skapat den fantastiska och fantasifyllda ljudvärlden.

Det är ljudvärlden som gör pjäsen till något extra: ljudeffekter och sånger skapas an efter, live framför publiken, och gör helheten mycket mer organisk och levande än den varit utan detta grepp. Det roligaste är så klart när publiken får vara med och skapa stadens ljud – mistlurar, måsar, babblande gubbar vid salutorget. Den här typen av interaktion är väldigt fungerande i en föreställning.

Den vackra vardagen

Sailor och Pekka lever alltså sitt vanliga liv i en hamnstad, men det vanliga är fullt av djup och detaljer. Det stora i det lilla. Att köpa en tröja, att sätta in en tipsrad, att hjälpa grannen att tapetsera – det är viktiga saker.

Det är fart och fläng så det förslår, med bilfärder till stan och lunginflammationskriser. Ibland är det faktiskt lite väl hektiskt och skrikigt. Tempot varierar ändå lagom mycket med en del lugnare sekvenser.

Musiken och sångerna är, vid sidan av ljudeffekterna, det som gör föreställningen till en stor upplevelse. Trallande visor om just ingenting, powerballader, rivig rock och allt vad det nu är.

Kock, Hulkkonen och Raita ger sitt allt för showen. Energin mellan de tre är hjärtlig och man kan riktigt känna hur roligt de själva har. Det förmedlas självklart till publiken.

Dialogen mellan Sailor och Pekka innehåller också många pärlor. Vad måste man till exempel egentligen göra, och är ”därför” ett riktigt svar?

Dynamiska kuber

Scenografin av Janne Vasama består av ett antal kuber tapetserade med teckningar ur Nordströms bilderböcker. Byggklossarna som flyttas runt skapar olika fonder och interiörer och gör scenbilden dynamisk. Den som läst böckerna känner igen många historier och scener.

Det är nästan så att jag vill rekommendera Sailor och Pekka även för dem som inte har ett barn att ta med sig. Man blir helt enkelt på så gott humor.

Text: Jockum Nordström. Regi: Lidia Bäck. Dramatisering: Oskar Pöysti. Scenografi, kostym, rekvisita: Janne Vasama. Ljud, musik: Arbetsgruppen. Ljus: Atte Pukero. På scenen: Meri Anna Hulkkonen, Robert Kock, Matti Raita.

Pjäsen ges på Teater Viirus till den 22.3 och den turnerar under våren och hösten.

Diskussion om artikeln