Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya Nokia-vd:n måste få bukt med 5G-misslyckandena - chefsbytet blir ändå en mjuk övergång

Från 2020
Uppdaterad 02.03.2020 19:39.
Presskonferens med Nokia-ledningen
Bildtext Presskonferens med två avgående och två tillträdande i Nokias ledning. Risto Siilasmaa ersätts av Sari Baldauf som styrelseordförande, Pekka Lundmark efterträder Rajeev Suri som vd.
Bild: Lehtikuva

Vd-bytet vid Nokia sker formellt först i augusti då Rajeev Suri avgår och efterträds av Fortum-vd:n Pekka Lundmark. Han vill ännu inte ge några utlåtanden om Nokias strategier, men lovar en god framtid.

Börjar det gå bättre för Nokia nu? Vad ska Pekka Lundmark göra annorlunda än Rajeev Suri? Och börjar Nokia betala dividend snart?

Frågorna som aktieägarna ställer är många efter vd-bytet. Men det tycks vara för tidigt att få svar.

Nokias presskonferens Nokia på måndag var kort och amerikanskt effektiv. Nokia är ett internationellt bolag, så det mesta gick på engelska. Pekka Lundmark var den enda som svarade på svenska.

Presskonferensen hölls på förmiddagen finländsk tid. Det var sämsta möjliga tid för den amerikanska marknaden som sov just då. Men det är eftermiddag i Peking. Både USA och Kina är extremt viktiga marknader för Nokia.

Flera avsked på kommande

Hela fyra direktörer var på plats för att besvara huvudsakligen journalisternas frågor. Rajeev Suri och hans efterträdare Pekka Lundmark var där.

Nokias avgående styrelseordförande Risto Siilasmaa var också där, med efterträdaren Sari Baldauf. Det bytet ska ske i april vid bolagsstämman.

Suri jobbar som vd till den sista augusti, men fortsätter som styrelsens rådgivare till slutet av året. Lundmark övergår alltså i augusti från vd på Fortum till Nokia.

Det är alltså avskedets tid i Nokia. Samtliga talare hade ett manuskript där de betonade Rajeev Suris stora förtjänster och insatser för Nokia.

Det har varit en händelserik tid för bolaget och för aktieägarna. Och nu väntar man på nyheter.

"Inga omedelbara förändringar"

Nokias ledning kommenterar inte rykten, sa styrelseordföranden Risto Siilasmaa, men han passade ändå på att göra just det.

Nokia utvärderar inte flera "strategiska alternativ" som bland annat Bloomberg News rapporterade om förra veckan.

Det var tal om både försäljningar, samarbete inom vissa affärssegment eller fusioner, för att hantera den hårda konkurrens som råder inom branschen. Det kunde ske till exempel med konkurrenten Ericsson.

Men Risto Siilasmaa höll fast vid en bred produktportfölj.

- För tillfället arbetar vi inte på några strategiska omprövningar. Men den nya vd:n kan föreslå förändringar i våra strategier när han har hunnit studera dem. Men Lundmark serverade ännu inga svar.

"Avgår på eget initiativ"

Nu koncentrerar sig Nokia-ledningen på att betona att Rajeev Suri avgår frivilligt.

Nokias ledning säger sig i högsta grad ha uppskattat och respekterat Suris arbete, i tio år som vd och sammanlagt ett kvartssekel inom koncernen.

Suri började som 27-åring i Nokia. Han har jobbat både i Indien, Singapore och Storbritannien. Nu vill han ännu göra något annat i livet än Nokia, sa han.

Rajeev Suri har hunnit vara med om många omställningar i bolaget, då han efterträdde kanadensaren Stephen Elop, som blev en kortare gäst på vd-stolen.

Före honom satt Olli-Pekka Kallasvuo en kort tid på posten, och hans företrädare var legendariska Jorma Ollila.

"Kompetens viktigare än nationalitet"

Efter två utlänningar på vd-posten kommer det en finländare igen. Blir Nokia mer finskt nu, frågade pressen.

- Absolut inte, Nokia är ett globalt företag, svarade blivande styrelseordföranden Sari Baldauf. Vi har letat efter en vd över hela världen, också internt. Men det här handlar inte om nationalitet utan om kompetens, sa Sari Baldauf.

Lundmark har jobbat inom Nokia och känner bolaget. Från Konecranens och Fortum känner han digitaliseringen och övergången till den femte generationen av mobilnät (5G), sa han.

För den internationella publiken måste Lundmark också intyga att han känner både Europa, USA och Asien.

Osäker framtid

Det finns inga tvivel om att det finns potential i framtiden för Nokia, sa Pekka Lundmark, men han är väl medveten om svårigheterna.

Frågan som ställs är förstås om Suri hade avgått också om Nokia hade varit en framgång. Nokias problem med övergången till 5G-teknologin är det centrala.

Vid presskonferensen ombads Nokia-ledningen säga något om framtiden, också efter 5G. Rajeev Suri gav några skisser om framtiden, men vågade sig ännu inte på att göra reklam för 6G.

Både Suri och Risto Siilasmaa konstaterade att det tar minst tio år att kommersialisera uppfinningarna och göra vinst på till exempel 5G-tekniken.

Då stämmer kanske åsikten bland kritikerna om att Rajeev Suri har haft tio år på sig att förbereda övergången till 5G, men misslyckats. Det skulle bättre förklara hans avgång, även om beskedet är inbäddat i idel lovord.

Försiktigt positivt mottagande

Trots resultatvarningar och inställd dividendutbetalning tror Nokia på framtiden.

Rajeev Suri upprepade tidigare budskap om att 2020 blir ett bättre år än fjolåret. Målet om en 12-14-procentig rörelsemarginal kvarstår också, på sikt, sa Rajeev Suri vid presskonferensen.

VD-bytet fick ett försiktigt positivt mottagande på börsen. Nokias aktiekurs steg under förmiddagen med närmare 4 procent efter beskedet om vd-bytet, men sjönk längs med eftermiddagen.

När Helsingforsbörsen stängdes var priset på en Nokia-aktie 3,49 euro vilket är en ökning 1,44 procent.

Den senaste veckan har Nokia-aktien sjunkit med drygt 8 procent, men ökat sedan årsskiftet med 6,02 procent.

Uppdaterad med börskursen kl 19.30

Diskussion om artikeln