Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flyktingbarn drunknade utanför Lesbos - turkarna anklagar Grekland för att ha skjutit ihjäl migrant vid gränsen i norr

Från 2020
Uppdaterad 02.03.2020 14:33.
Över 1 000 flyktingar och migranter har sedan veckoslutet tagit sig från Turkiet till grekiska öar i Egeiska havet. Bilden är från ön Lesbos som har tagit emot de flesta flyktingar.
Bildtext Över 1 000 flyktingar och migranter har sedan veckoslutet tagit sig från Turkiet till grekiska öar i Egeiska havet. Bilden är från ön Lesbos som har tagit emot de flesta flyktingar.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

Den grekiska kustbevakningen uppger att ett barn drunknade då en båt full med flyktingar kapsejsade nära ön Lesbos. I norra Grekland har en migrant dödats i ingenmanslandet mellan Turkiet och Grekland. Turkiska uppgifter om att mannen sköts till döds avfärdas som "falska nyheter."

Grekland säger att man har registrerat de första dödsfallen sedan Turkiet förra vecka öppnade gränserna för flyktingar som försöker ta sig till Grekland och övriga Europa.

Grekiska myndigheter hävdar att 48 flyktingar och migranter som försökte ta sig till Lesbos i en gummibåt, välte båten med avsikt genast då de nådde grekiskt vatten på väg till Lesbos. Båten lär ha eskorterats av den turkiska marinens fartyg då den ännu befann sig på turkiskt område.

Alla flyktingar plockades upp ur havet, men ett barn omkom medan ett annat barn togs in på sjukhus. Minst 1000 flyktingar har anlänt till grekiska öar i Egeiska havet sedan turkarna öppnade portarna under veckoslutet.

Våldsamt i norr

I norra Grekland har en migrant dödats i ingenmanslandet vid gränsen mellan Turkiet och Grekland.

Turkiet anklagar grekiska gränsvakter för att ha skjutit ihjäl migranten, vilket bestämt förnekas av grekiska myndigheter som anklagar Turkiet för att sprida falska nyheter.

Ett ögonvittne säger till nyhetsbyrån Reuters att skjutningen inträffade ett 40-tal meter från en grekisk gränsövergång, men att det var oklart hur migranten träffades av ett skott i huvudet.

Grekerna avfärdar en turkisk video om den påstådda skjutningen som en förfalskning, men omständigheterna är fortfarande högst oklara.

- Vi vädjar till alla att vara försiktiga då de rapporterar nyheter som främjar den turkiska propagandan, säger den grekiska regeringstalesmannen Stelios Petsas.

Upp till 10 000 migranter och flyktingar har vällt in i ingenmanslandet vid gränsen där de har övernattat under bar himmel.

Syriska flyktingbarn i ingenmanslandet vid gränsen mellan Grekland och Turkiet.
Bildtext Syriska flyktingbarn i ingenmanslandet vid gränsen mellan Grekland och Turkiet.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

Grekiska vakter har bland annat använt tårgas för att hålla migranterna på avstånd från gränsstängslen, men några tiotal lyckades ändå ta sig igenom till den grekiska sidan.

Flera hundra migranter viftade med vita flaggor och vädjade om fred. Ögonvittnen säger att de flesta migranter verkar ha kommit från Afghanistan och afrikanska länder, och att syriska flyktingar utgör en liten minoritet av migranterna som försöker ta sig över.

Turkiet har motiverat sina uppluckrade flyktingregler med att man inte längre kan erbjuda skydd åt hundratusentals nya syriska flyktingar som ansätts av syriska regeringsstyrkor i provinsen Idlib.

Det är enligt Grekland ett uppenbart försök att tvinga EU att ingripa mot Syrien och Ryssland, som stöder den blodiga regeringsoffensiven.

Sammandrabbningarna mellan Turkiet och Syrien har trappats i norra Syrien. Turkarna angriper syriska regeringsställningar med drönare och minst två syriska stridsplan sköts ner under veckoslutet.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotar dessutom att fortsätta attackerna mot syriska regeringsstyrkor om de inte lämnar nyligen erövrade rebellområden i Idlib.

Erdogan flyger den här veckan till Moskva för ett möte med Rysslands president Vladimir Putin i ett nytt försök att få slut på den eskalerande konflikten med Turkiet.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln