Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

OECD: dystra ekonomiska utsikter - coronaviruset drabbar tillväxten

Från 2020
Flera högar slantar som minskar i höjd från vänster till höger och en blå pil ovanför som visar den nedåtgående trenden.
Bild: Mostphotos

Oberoende av hur allvarlig coronavirusepidemin blir så påverkar den världsekonomin. Det budskapet kommer den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD med i en färsk ekonomisk rapport.

Om epidemin förblir begränsad i länder utanför Kina så äger en nedgång i ekonomin rum under första halvan av året. Den globala ekonomiska tillväxten förutspås vara 2,4 procent, vilket är en halv procentenhet mindre än i utsikterna i november.

År 2021 förutspås tillväxten vara 3,3 procent.

Om epidemin blir värre och coronaviruset sprider sig på bred front, kan den globala ekonomiska tillväxten sjunka till 1,5 procent i år.

- Viruset riskerar slå till ytterligare mot den globala ekonomin, som redan från tidigare varit försvagad på grund av turbulens på marknaden och i politiken, säger OECD:s chefsekonom Laurence Boone på måndagen.

Många olika branscher påverkas av coronaviruset

Turismbranschen påverkas hårt, bland annat på grund av resebegränsningar som införts och införs. Folk vill eller vågar inte resa som tidigare.

Bussar med amerikanska passagerare som varit i karantän på kryssningsfartyg slussas vidare från bussar till flygplan på flygplatsen Haneda i Tokyo. Utanför bussen står fyra personer i vit skyddsdräkt.
Bildtext Epidemin har redan fått följder för turism- och resebranschen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Men också andra branscher påverkas.

- Allt som på något vis är relaterat till möten och sammankomster är i farozonen, summerar Boone.

Bil- och elektronikbranschen tros också drabbas hårt på grund av coronaepidemin.

Omedelbara åtgärder behövs för att hjälpa

OECD manar till omedelbara åtgärder för att bekämpa epidemin och hjälpa dem som drabbas.

Nu behövs bland annat hälsovårdsinsatser och flexibla arrangemang på arbetsplatserna så att en större spridning av viruset förhindras.

OECD förespråkar också tillfälliga skatte- och budgetåtgärder som hjälper de mest drabbade branscherna.

OECD står för organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling.

Diskussion om artikeln