Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kändiskocken Micke Björklund deltar i årets Robinson-dokusåpa: "Där fanns inte så mycket av smör och grädde, om man säger så"

Från 2020
Micke Björklund i grön tröja med texten Åland.
Bildtext Micke Björklund deltog i årets Robinson, en barndomsdröm som gick i uppfyllelse.
Bild: TV4 / Linus Nilsson (Facebook)

I årets upplaga av dokusåpan Robinson i Sveriges TV4 deltar bland annat en flygtekniker, en hypnotisör - och kändiskocken Micke Björklund från Åland.

– Det har varit något av en barndomsdröm för mig att delta i Robinson. Jag tittade på Robinson när programmet var nytt och blev imponerad och besatt av det.

Årets upplaga av Robinson utspelar sig på en av Fijis öar och innehåller som vanligt både vänskap, konflikter och påfrestande tävlingar.

Det är kombinationen av paradiset på jorden och tuffa förhållanden som tjusar med dokusåpan Robinson. Enligt Gustav Carlsson, exekutiv producent på TV4, sätts årets deltagare på prov som aldrig förr.

Jag tänkte att jag inte kan skämma ut alla ålänningar genom att genast drunkna

Micke Björklund kan såhär inför säsongspremiären inte gå in på några detaljer kring tävlingarna och det sociala spelet på ön. Men liksom många andra följde han troget med dokusåpan under de tidiga åren.

– Sedan föll den i glömska - tills jag råkade komma hem en kväll samtidigt som min fru såg på ett Robinsonavsnitt.

Han fascinerades av att programmet fortfarande existerade.

Samtidigt dök det upp en statusuppdatering i sociala medier om att nu var det sista chansen att söka till följande säsong av Robinson. På stående fot bestämde han sig för att söka.

Deltagarna i svenska Robinson 2020 uppställda på en strand.
Bildtext Deltagarna i svenska Robinson 2020.
Bild: TV4 / Linus Nilsson

Ingen gräddfil för tidigare tv-kocken

Micke Björklund fick inte åka i någon gräddfil under uttagningen till Robinson, trots att han är känd bland annat som Strömsös tidigare tv-kock.

– Jag knåpade ihop en liten ansökan med hjälp av min fru. Jag berättade inget om mina tidigare tv-erfarenheter. Det enda de frågade efter var vilket yrke man hade. Sedan var det en lång väg med många uttagningsskeden innan telefonen ringde en somrig dag och jag fick beskedet att jag var uttagen.

Meddelandet kom mitt i värsta sommarrusningen för Micke Björklund, som driver ett matföretag med bas på Åland.

– Jag fick ringa runt och avboka sådana uppdrag jag tagit mig an. Jag fick försöka minimera skadan - utan att berätta varför jag avbokade.

Tränade simning inför deltagandet

Inför Robinson förberedde sig Micke Björklund genom att att öva upp sina simkunskaper.

– Jag är urkass på att ta mig fram i vatten och jag tänkte att jag inte kan skämma ut alla ålänningar genom att genast drunkna. Så jag tränade några tidiga morgnar på simningen.

– Redan innan jag blev uttagen hade jag ju ätit upp mig ganska bra, så jag tänkte att jag ju klarar mig en stund på det, skrattar Micke Björklund.

Mina barn sa till mig att jag måste delta i någon pakt om jag alls ska ha någon chans att klara mig. Men inte visste jag ju riktigt vad en pakt var

Planerade då Micke Björklund att tillreda gott palmhjärta för att inte bli utröstad?

– Där fanns inte så mycket av smör och grädde om man säger så. Det är ju min grej när det gäller matlagning.

Dålig på pakter

Dokusåpan Robinson har haft en hel del färgstarka deltagare genom åren, som Robinson-Robban. Vilken av de tidigare deltagarna identifierar sig då Micke Björklund med?

– Man kommer inte ihåg de snälla typerna, men om det funnits någon som varit snäll och bortkommen så är det väl närmast någon sådan som jag kan identifiera mig med. Man kände sig verkligen bortkommen när man kom dit och funderade om man tagit sig vatten över huvudet.

Klarblått vatten och vit sand för besökaren in mot paradisön Matamanoa med bungalower och palmer.
Bildtext Paradiset. Fast på Robinsonstranden fanns det inga bungalower.

Pakter är en annan viktig del i dokusåpornas värld. Men Micke Björklund är dålig på det här med pakter.

– Mina barn sa till mig att jag måste delta i någon pakt om jag alls ska ha någon chans att klara mig. Men inte visste jag ju riktigt vad en pakt var. Ni får se hur det blev i praktiken, men det är ett helt annat liv som utspelar sig där. Jag är själv nyfiken på slutresultatet.

Robinson har säsongspremiär i Sveriges TV4 söndagen 15 mars klockan 21.00.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln