Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Teater: Tove Jansson - visdiktaren visar upp okända sidor av Tove Janssons konstnärskap

Från 2020
En ung kvinna sitter på en låg pall bredvid en gammal grammofonspelare. I bakgrunden skymtar ett svartvitt foto av Tove Jansson. På golvet ligger gamla papper kringströdda.
Bildtext Emma Klingenberg har i två års tid forskat i Tove Janssons visor och diktning. Nu presenterar hon en del av sina fynd i konsertföreställningen Tove Jansson - visdiktaren.
Bild: Karl Vilhjálmsson

Tove Janssons konstnärsgärning som författare och bildkonstnär är hyllad och välbekant. Men att hon också skrev en uppsjö av visor är kanske mindre känt. Emma Klingenbergs stämningsfulla konsertföreställning presenterar Janssons visskatter med både känsla och humor.

Mellan sidorna i Tove Janssons böcker glimtar visorna fram. Vid festliga tillfällen sjunger invånarna i Mumindalen sången Alla små djur slår rosett på sin svans, och Snusmumriken har sin vårvisa.

Bilderboksklassikerna Hur gick det sen?, Vem ska trösta Knyttet? och Den farliga resan berättar vilda, vindlande och rörande historier på rim från början till slut. Höstvisan, tonsatt av Erna Tauro, är en klassiker i sin egen rätt.

Tove Janssons talang som visdiktare har egentligen aldrig varit någon hemlighet, men hennes visor har trots det hamnat en smula i skuggan av hennes övriga konstnärskap.

Skådespelaren Emma Klingenberg står på ett scengolv bredvid en grammofonspelare. På golvet ligger gamla papper kringströdda.
Bildtext Mellan låtarna berättar Emma Klingenberg om hur hon i Tove Janssons arkiv hittar den ena överraskningen efter den andra.
Bild: Karl Vilhjalmsson

Sångaren och skådespelaren Emma Klingenberg har i två års tid forskat i Tove Janssons visor och dikter och presenterar nu sina fynd i konsertföreställningen Tove Jansson – visdiktaren på Svenska Teaterns Amos-scen.

Viskonsert med humor och värme

Tillsammans med en tremannaorkester uppträder Klingenberg med ett urval av sånger, både bekanta och okända, med arrangemang av Ralf Nyqvist.

Mellan låtarna beskriver Klingenberg hur hon letar i Janssons arkiv, bland annat i hennes ateljé i Helsingfors. I nattduksbord och anteckningsböcker hittar hon den ena överraskningen efter den andra.

En av orsakerna till att Tove Janssons visor blev mindre berömda än resten av hennes konstnärskap är att inspirationen till hennes visor ofta sprang ur sinnlighet och kärlek – och Tove Jansson var ju kär i kvinnor.

Under en tid då samkönad attraktion och sexualitet var ett otillåtet, till och med olagligt ämne. Lyriksamlingen Sånger till min dam förblev outgiven.

Samtidigt förefaller det som om visorna, som i vissa fall inte alls var ämnade för publikation, en privat genre för Jansson där hon tog chansen att leva ut en oemotståndlig lekfull och oanständig ådra.

En av föreställningens höjdpunkter är en förtjusande nyversion av Povel Ramels låt Titta det snöar. Den nya texten skildrar hur hon raggar på kvinnor på fester vilket leder till en karusell av sex, förförelse, trekanter, svartsjuka i en salig röra.

Men repertoaren är bred. Klingenberg uppträder med en bred repertoar av visor till naturen och vänner, konstnärliga kampvisor och visor för teaterföreställningar.

Tove Jansson – visdiktaren är en stämningsfull och sympatisk konsertföreställning som får recensenten att än en gång häpna över denna finländska nationalskalds begåvning inom så många områden.

Svenska Teatern: Tove Jansson – visdiktaren. Spelar till och med den 4 april. På scen: Emma Klingenberg. Musikarrangemang: Ralf Nyqvist. Musiker: Kristian Nyman, Heikki Pohto, Sampo Sundström. Ljud: Andreas Lönnquist. Ljus: Tom Laurmaa.

Diskussion om artikeln