Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Uefa bekräftar: Den europeiska fotbollens Super Cup 2022 spelas på Olympiastadion i Helsingfors

Från 2020
Uppdaterad 02.03.2020 16:48.
Liverpool firar Super Cup-titel.
Bildtext Liverpool vann Super Cup 2019.
Bild: /All Over Press

Om två år kommer Champions League- och Europa League-vinnarna att mötas på Olympiastadion i Helsingfors, meddelar det europeiska fotbollsförbundet Uefa. Bollförbundet hoppades tidigare på att få stå värd för Cupfinalen året innan.

Den gången förlorade Helsingfors omröstningen mot nordirländska Belfast. Nu meddelar Uefa att matchen kommer att spelas på Olympiastadion 2022, högst antagligen i augusti.

Det är första gången som en stor Uefa-arrangerad final spelas i Helsingfors.

– Det är ett stort erkännande för Helsingfors och Finland – samt för finländsk fotboll, säger Bollförbundets ordförande Ari Lahti i ett pressmeddelande.

– Vi fattade beslutet om att söka värdskapet redan för flera år sedan och processen har varit i gång lika länge. Den andra gången hade vi turen på vår sida. Nu börjar vi blicka framåt mot de praktiska arrangemangen, kompar generalsekreterare Marco Casagrande.

Ryssland fick Super Cup 2023

Uefa meddelade i samma veva att Super Cup 2023 spelas i ryska Kazan på Rubin Kazans hemmaarena. Bland andra kvartsfinalen mellan Belgien och Brasilien spelades där under fotbolls-VM 2018.

Uefa Super Cup har spelats årligen sedan 1972 för att ”vaska fram vem som egentligen är bäst i Europa”, men är enligt många något av en träningsmatch.

Champions League- och Europa League (eller Uefa Cup)-vinnarna har möts sedan 2000, innan det mötte CL-mästarna vinnaren av cupvinnarcupen.

Bollförbundet meddelade i samband med att man ansökte om Super Cup-matchen 2021 att man samarbetat nära med Helsingfors stad och ”flera” ministerium gällande ansökan.

– Helsingfors stads strategi är att vara en mångsidig och internationellt lockande evenemangsstad. Stora evenemang ökar på stadens dragningskraft och en match som Super Cup passar som hand i handske med det här, säger borgmästare Jan Vapaavuori.

Helsingfors Olympiastadion har renoverats sedan 2016. Byggarbetet ska vara klart i augusti.

Artikeln uppdaterad med kommentarer från Bollförbundet klockan 16.47. Bilden ändrad eftersom den tidigare huvudbilden visade arkitektens ursprungliga vision på Olympiastadion som inte längre är aktuell.

Diskussion om artikeln