Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Läget mellan Turkiet och Grekland bekymrar – president Niinistö: "Det välmenande, civiliserade och toleranta Europa är tvunget att ställa sig öga mot öga med de egna principerna"

Från 2020
Uppdaterad 03.03.2020 08:03.
President Sauli Niinistö i tv-studio.
Bildtext Enligt Niinistö påminner den rådande situationen om migrationskrisen i Europa år 2015.
Bild: Lehtikuva

Den rådande situationen vid gränsen mellan Turkiet och Grekland påminner om migrationskrisen i Europa år 2015. Enligt president Sauli Niinistö är situationen väldigt knepig.

– Ursprungsläget är dock annorlunda. De människor som befinner sig i Turkiet har varit där länge och de tar nu tillfället i akt efter att Turkiet inte längre hindrar dem från att ta sig över gränsen.

Turkiet beslöt att öppna gränserna norrut i slutet av förra veckan, efter att situationen i Idlib i Syrien eskalerade rejält då turkiska soldater dödades i ett syriskt flyganfall. Samtidigt släpps migranterna inte in i Grekland, eller hamnar i överfyllda läger på de grekiska öarna i Egeiska havet.

Att Grekland stänger gränsen godkänns - vad Niinistö vet - av många EU-länder. Det är svårt, om inte omöjligt, att ändra på EU:s asylsystem - särskilt vad beträffar Genèvekonventionen, menar Niinistö.

– Det välmenande, civiliserade och toleranta Europa är tvunget att ställa sig öga mot öga med de egna principerna. Ska de följas eller inte? säger Niinistö.

Enligt Niinistö måste EU enas om gränser och göra upp gemensamma riktlinjer kring vem som kan ansöka om asyl och eventuellt beviljas det, och vem som inte kan det. De här riktlinjerna ska också sedan efterföljas.

Haavisto uppmanar Turkiet att hålla sig till avtal

Utrikesminister Pekka Haavisto säger till Svenska Yle att han är bekymrad över att Turkiet inte tar hand om de flyktingar som fortfarande befinner sig i landet.

Haavisto säger också att det avtal som Turkiet ingick med med EU år 2016 är viktigt och borde representeras. Avtalet handlar om att Turkiet sköter om flyktingläger inne i sitt land och håller gränserna mot Europa stängda. I utbyte får Turkiet ekonomiskt stöd från EU.

EU anser sig ha uppfyllt sin del av överenskommelsen, medan Turkiet inte anser att det ekonomiska stödet varit tillräckligt.

Utrikesministrar diskuterar situationen på fredag

Hur Finlands roll ser ut är tillsvidare oklar, menar Haavisto. EU:s utrikesministrar träffas i ordförandelandet Kroatiens huvudstad Zagreb på fredag.

Hur tänker Finland driva frågan i EU?

– Vi har hela tiden sagt att avtalet mellan Turkiet och EU är grundläggande och borde respekteras i alla sammanhang. I går diskuterade jag med Greklands utrikesminister och i dag med Turkiets. Finlands opinion har varit klar, avtalet ska respekteras, säger Haavisto till Svenska Yle.

Haavisto säger också att det är viktigt att minnas att det pågår två konflikter sida vid sida. Dels handlar det om de människor som befinner sig i gränsområden mellan Turkiet och Grekland, dels om att en miljon människor är i mitten av kriget som pågår i syriska Idlib.

Inrikesminister Maria Ohisalo säger i en intervju för nyhetsbyrån STT att det håller på att uppstå en humanitär kris vid det turkiska gränsområdet, och att läget i Syrien är humanitärt ohållbart.

Enligt Ohisalo har man lärt sig mycket efter flyktingkrisen år 2015 och -16, och Finland kommer inte att köra någon egen linje utan man kommer att försöka hitta alleuropeiska lösningar.

President Niinistö intervjuades av Yle Uutiset och Haavisto av Svenska Yles reporter Peter Karlberg.

Diskussion om artikeln