Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amy Klobuchar hoppar av presidentvalskampanjen – stödjer motkandidaten Joe Biden

Från 2020
Uppdaterad 02.03.2020 21:08.
kvinna ler mot kamera.
Bildtext Beslutet att hoppa av kommer dagen innan den så kallade supertisdagen då 14 delstater röstar i primärval.
Bild: AFP / Lehtikuva

Minnesotasenatorn Amy Klobuchar meddelar att hon avslutar sin presidentvalskampanj, och ställer sig bakom rivalen Joe Biden i ett försök att ena väljarna.

Hon flyger till Dallas där hon ska ta del av Bidens kampanj.

Beslutet att hoppa av kampanjen kommer dagen innan den så kallade supertisdagen då 14 delstater röstar i primärval.

Klobuchar kom sjätte i primärvalen i Nevada och South Carolina, vilket kan tolkas tyda på att hennes tredje plats med 19,7 procent i New Hampshire inte var tillräckligt i kampen om nomineringen.

Kloubuchar har profilerat sig som pragmatiker som gillas av medelklassen på landsbygden, och ansågs kunna vinna väljare som är besvikna på Trump. Hon ansågs också ha chanser att bli vice president.

De demokratiska kandidaterna, fyra män i kostym, en kvinna i byxdress och en i blå klänning, står i en tv-studio.
Bildtext Klobuchar (längst till höger) ansågs ha chanser att bli vicepresident. Bredvid henne Pete Buttigieg, Joe Biden, Bernie Sanders, Elizabeth Warren och Michael Bloomberg.

Efter Klobuchars avhopp är det nu fem kandidater som tävlar om demokraternas presidentvalskandidatur. Demokraterna har siktet inställt på att klå Trump i presidentvalet i höst.

Pete Buttigieg hoppade även han av kampanjen tidigare natten mellan söndag och måndag. Han motiverade sitt beslut med ansvarskänsla över att ena amerikanerna och det Demokratiska partiet.

Källor: AP, Reuters, CNN

Diskussion om artikeln