Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”År 2015 får inte upprepas” – Österrike kommer inte att vinka igenom flyktingar

Från 2020
Migranter nära floden Evros vid den turkisk-grekiska gränsen i Edirne, Turkiet 2.2.2020
Bildtext Österrikes inrikesminister Karl Nehammer säger att tyngdpunkten för tillfället ligger på att stöda Grekland och länderna längs den så kallade Balkanrutten.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Under flyktinghösten år 2015 gick flyktingarnas färd främst genom Österrike och Tyskland. I de här länderna följer man därför spänt med vad som under de senaste dagarna har utspelat sig vid den turkisk-grekiska gränsen. Åtminstone i Österrike verkar linjen vara helt klar.

– Den här gången kommer ingen att vinkas igenom och det är viktigt att vi sänder ut en signal om att det inte lönar sig att försöka ta sig hit, säger den österrikiske inrikesministern Karl Nehammer.

I en intervju för det österrikiska rundradiobolaget ORF betonar han ändå att tyngdpunkten för tillfället ligger på att stöda Grekland och länderna längs den så kallade Balkanrutten.

I det här skedet utgår han också från att Ungern och Kroatien kommer att hålla gränserna stängda.

– Om det trots allt kommer människor ända hit till oss, så kommer de att stoppas vid gränsen, fortsätter Nehammer.

Liknande tankar presenterades av förbundskansler Sebastian Kurz redan i lördags. En situation som den år 2015 får inte upprepas, konstaterar Kurz.

I Tyskland däremot är det hittills få politiker som har tagit ställning till vilka följder situationen i Grekland i något skede möjligen kan komma att få vid landets gränser.

De tyska kristdemokraternas partiledarkandidat Friedrich Merz, säger liksom Kurz, att det som hände år 2015 inte får hända på nytt.

I en intervju för rundradiobolaget MDR säger Merz vidare att man inte igen får förlora kontrollen vid de egna gränserna.

”Inga brickor i geopolitiskt spel”

I första hand har den tyska diskussionen hittills ändå handlat om den konkreta situationen i Grekland och om flyktingavtalet mellan EU och Turkiet.

Överenskommelsen från 2016 kritiseras hårt för att den ger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan möjligheten att utöva utpressning på EU.

Många är också kritiska till att EU, sedan avtalet ingicks, inte har lyckats vidta några åtgärder för att bättre kunna hantera den situation man nu står inför.

– En sak måste stå helt klar. Vi får inte tillåta att flyktingar används som geopolitiska spelbrickor. Den som gör det måste räkna med vårt motstånd, säger Tysklands utrikesminister Heiko Maas.

– Vi ser bördan som Turkiet måste bära, med närmare fyra miljoner flyktingar i landet, men samtidigt måste vi inte bara uppfylla våra egna förpliktelser utan också se till att Turkiet håller sig till sina. I synnerhet just nu, fortsätter Maas.

Förbundskansler Angela Merkel riktar också sin kritik mot Turkiet.

– Också med tanke på att vi är villiga att förhandla och eventuellt beredda att ge mer stöd, så är det fullkomligt oacceptabelt att flyktingarna nu får lida. Man har på sätt och vis fört in dem i en återvändsgränd, säger Merkel.

EU-kommissionens chef Ursula von der Leyen och rådsordföranden Charles Michel ska idag besöka den grekisk-turkiska gränsen för att skapa sig en bild av situationen.

Diskussion om artikeln