Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kan du rasta hunden ifall du försätts i karantän? En expert svarar på fem frågor om livet i karantän

Från 2020
Hundvalp tittar upp på sin husse.
Bildtext Du får vistas utomhus ifall du är i karantän. Men undvik kontakt med andra människor. Arkivbild.

Flera finländare har försatts i karantän på grund av coronaviruset. Tuija Kumpulainen, överdirektör och avdelningschef på Social- och hälsovårdsministeriet svarar på fem frågor om livet i karantän. Yle Uutiset intervjuade Kumpulainen i går.

1. Vad innebär en karantän i praktiken?

– Karantän är aktuellt då friska människor möjligtvis varit i kontakt med en sjuk person och därmed själv riskerar att ha smittats. Det är inte samma sak som isolering. Människor som konstaterats sjuka isoleras.

Syftet med karantänen är att se till att bryta smittokedjan, och därför ska inte en person som kan ha varit i kontakt med en sjuk person umgås med andra människor. I fall du är i karantän kan du inte gå till butiken, men nog rasta din hund.

Då du vistas utomhus ska du se till att inte är i närheten av andra människor. Du kan vistas på skogsstigar och på lugna vägar utan bekymmer.

2. Hur övervakas karantänen?

– Finland är inte en polisstat där människor som försatts i karantän spåras med hjälp av telefoner och fotbojor. I Finland litar vi på varandra. Då någon försatts i karantän litar vi på att personen hålls hemma.

3. Hur påverkas människor i samma hushåll av en karantän?

– De påverkas inte. De som ingår i samma hushåll kan åka på jobb precis som vanligt och leva sitt liv. De som lever med personen som exponerats för smitta är inte själva direkt exponerade för smittan.

För att du ska exponeras för smitta måste du vara i direktkontakt med en smittad person. Ifall personen som försatts i karantän sedan visar sig vara smittad har resten av hushållet också exponerats för smittan, och försätts då också i karantän.

Det här innebär alltså att enbart personen som exponerats för smitta försätts i karantän - inte personens familjemedlemmar.

Syftet är inte att splittra familjer. Du kan alltså låta pappa komma hem även om du försatts i karantän – men pizzabudet rekommenderas vänta utanför dörren.

4. Hur lång är en karantän?

– Just nu är en karantän två veckor lång. Det grundar sig på sjukdomens inkubationstid som beräknas vara mellan två och 12 dagar lång. Ifall personen inte insjuknat på två veckor upphävs karantänen.

5. Hur länge kommer det här att pågå?

– I det här skedet förebygger man virusets spridning med hjälp av karantän. Det här så att epidemin inte brakar loss så häftigt på en gång, utan att människor insjuknar med längre tidsintervaller. För tillfället går det också influensa och RS-virus hos små barn. Tanken är att skjuta upp coronavirusepidemin så att influensan hunnit gå över.

På allmänt plan är den här typen av karantäner inte nödvändigt i det långa loppet. På exempelvis äldreboenden kan ändå karantäner vara aktuella också senare.

Ifall vi försätter ett stort antal människor i karantän förlamar vi samhällets funktion. Om hälsovårdens människor av någon orsak skulle vara tvungna att försättas i karantän kan de inte sköta om patienter - även om de skulle vara friska. I något skede kommer gränsen alltså emot.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel STM:n asiantuntija vastaa viiteen kysymykseen karanteeneista – "Jossain kohtaa tämä ei ole enää tarpeellista'' skriven av Teemu Hallamaa.

Översättningen är gjord av Josefin Flemmich.