Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fortsatt politiskt dödläge i Israel - Netanyahu vann men fick inte majoritet denna gång heller

Från 2020
Uppdaterad 03.03.2020 07:26.
Israels långvarigaste premiärminister Benjamin Netanyahu jublade över sin seger, som ändå inte resulterade i en majoritet i parlamentet.
Bildtext Israels långvarigaste premiärminister Benjamin Netanyahu firade i natt sin seger, som ändå inte resulterade i en majoritet i parlamentet.

Det politiska dödläget i Israel ser ut att fortsätta efter det tredje parlamentsvalet inom ett år. Premiärminister Benjamin Netanyahu utropade sig till valets segrare, men hans högerblock Likud fick inte någon majoritet den här gången heller.

Enligt vallokalsutfrågningar kommer Likud och andra likasinnade högerpartier att få 58 eller 59 ledamöter i parlamentet, då det krävs 60 för en majoritet.

Den förenade oppositionen ser ut att få 61 platser, men det är högst oklart om ex-generalen Benny Gantz mittenallians Blåvitt kan bilda regering med vänsterorienterade arabpartier som gjorde rätt väl ifrån sig igen.

Blåvitt ser ut att få mellan 32 och 34 platser i parlamentet, jämfört med 36 eller 37 platser för Likud.

- Vilken glädjefylld natt, jublade Netanyahu inför sina anhängare då resultaten började klarna.

- Den här segern är särskilt ljuv eftersom vi vann mot alla odds. Vi förvandlade citroner till lemonad, konstaterade Israels långvarigaste premiärminister.

En besviken Gantz erkände sin förlust i natt, samtidigt som han konstaterade att valet resulterade i fortsatt dödläge.

- Jag måste ärligt erkänna att jag delar er känsla av besvikelse och smärta eftersom det här inte var det resultat vi var ute efter, sade Gantz.

Netanyahu har tidigare föreslagit regeringssamarbete mellan de två stora blocken och att han och Gantz skulle turas om som premiärminister, något som Gantz bestämt har avvisat.

Oppositionsledaren, ex-generalen Benny Gantz erkände sin förlust kort efter att vallokalerna hade stängt.
Bildtext Oppositionsledaren, ex-generalen Benny Gantz erkände sin förlust kort efter att vallokalerna hade stängt.

Hur går det med åtalen mot Netanyahu

Valresultatet var ytterst viktigt för Netanyahu som har åtalats för bland annat korruption och bedrägeri.

Rättegången mot Netanyahu ska enligt planerna inledas den 17 mars, men premiärministern hoppas få fortsatt förtroende och därigenom åtalsimmunitet.

Om eller när rättegången inleds så skulle Netanyahu bli Israels första sittande premiärminister som åtalas. Netanyahu försöker klara sig ur knipan genom ett nytt lagförslag om att sittande premiärministrar inte kan åtalas.

Gantz kan i princip samarbeta med arabpartier och därigenom bilda regering med en ytterst knapp majoritet, men inget israeliskt regeringsparti har någonsin stött sig på arabpartier.

Netanyahu underströk under valkampanjen att Gantz skulle behöva arabernas och palestiniernas stöd för att kunna bilda regering och att han då skulle var helt bunden av dem.

I det föregående valet i höstas fick Blåvitt 33 platser mot 32 för Likud, men denna gång fick alltså Likud fler mandat och Netanyahu torde därför få första chansen att bilda regering.

- Vi måste ännu vänta på slutliga resultat men det råder ingen tvekan om att Netanyahu har fått ett betydande mandat av det israeliska folket, säger den politiska forskaren Yohanan Plesner.

Glädjande var i alla fall att valdeltagandet var högt då över 71 procent av väljarna deltog i valet. Detta trots att till exempel president Reuven Rivlin ansåg att valkampanjen var skamlig och en av de smutsigaste någonsin.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln