Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fler finländare får gratis vaccin mot fästingburen sjukdom

Från 2020
En fästing har sugit sig fast på huden
Bildtext Alla som smittas av encefalit får inte hjärninflammation.
Bild: AOP

Vaccinationsprogrammet mot fästingburen encefalit, alltså hjärninflammation utökas till Gustavs och nya delar av skärgården vid Lojo sjö, meddelar THL i ett pressmeddelande.

Gustavs läggs till eftersom att sjukdomen har påträffats mer och mer under fem uppföljningsår. Förra året lades områden i sydvästra delarna av Lojo sjö till i vaccinationsprogrammet. I år kommer alltså också andra delar läggas till.

Tuija Leino, överläkare på Institutet för hälsa och välfärd THL säger att det inte är alla som behöver vaccinet.

– TBE-vaccinet behövs bara i riskområdena. Det är bra att komma ihåg att vaccinet inte skyddar mot fästingar eller hindrar fästingen från att fästa sig på huden. Den vanligaste fästingburna sjukdomen är borrelia, mot vilken det inte finns något vaccin. En traditionell fästingcheck en gång per dygn behövs i områden där det finns fästingar, främst för att förebygga borreliossmitta, säger Leino.

Man kommer också fortsätta ge gratis TBE-vaccinationer på Åland, i Pargas och Simo, södra delarna av Kemi, Kotka skärgård, stadsdelen Sammonlahti i Villmanstrand och ön Preiskari utanför Brahestad.

Sjukdomsfallen har minskat

Fästingburen encefalit är en hjärninflammation som orsakas av TBE-viruset och som sprider sig genom fästingbett. 2019 anmäldes totalt 69 fall av fästingburen encefalit.

Under de senaste två åren har anmälningar om fall till det nationella registret för smittsamma sjukdomar minskat något. 2018 anmäldes 79 fall och 2017 anmäldes 82 fall.

I omkring fyra av fem kommuner har inga fall av TBE konstaterats i en undersökning som THL gjorde mellan 2015 och 2019.

Förutom uppföljningen på kommunalnivå följer vi också bland annat med sommarstugeområden. Det är svårt att bedöma den lokala risken vid dessa områden. Vid begränsade riskområden övervägs alltid vaccinationsrekommendationerna från fall till fall, säger Sari Huusko, forskare vid THL.

Alla smittor leder inte till hjärninflammation

THL har också publicerat en interaktiv karta där man kan kontrollera antalet fall av fästingburen encefalit och siffror för varje smittort. Siffrorna baserar sig på en undersökning mellan 2015 och 2019.

Regionala vaccinationsrekommendationer har också märkts ut på kartan. Man ska ändå komma ihåg att rekommendationerna övervägs från fall till fall.

Bara ungefär en tredjedel som smittas får ändå hjärninflammation. Annars drabbas man bara av feber, diffust illamående och sjukdomskänsla som vara i ungefär en vecka.

Behandlingen av hjärninflammation kan kräva sjukhusvård och orsaka långvariga neurologiska följdsymtom.

Diskussion om artikeln